Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Drona găsită în câmp aseară în Tărpiu era militară, de supraveghere. Dosarul a ajuns la Parchetul Curții de Apel Cluj

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O dronă de uz militar căzută aseară pe un câmp din localitatea Tărpiu, comuna Dumitra, județul Bistrița-Năsăud a alertat autoritățile. Cazul  a fost preluat tocmai de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, cu competență în astfel de cazuri care vizează încălcarea spațului aerian, după ce poliția a alertat SRI.

Drona a fost găsită duminică, 13 martie,  seara, pe un câmp din apropierea localității Tărpiu, la 13 de kilometri de Bistrița,  de un tânăr  localnic, care a alertat poliția prin 112, după ce a recuperat drona și a dus-o acasă.

”Nu știu mare lucru legat de dronă, stiu doar ca oamenii au chemat politia după ce au făcut descoperirea, în câmp. A fost ridicată imediat și dusă de aici. Oamenii nu au auzit când a căzut, au găsit-o pur și simplu. Eu nu am văzut-o” susține primarul din Dumitra Gheorghe Bălăjan. Potrivit surselor Bistrita Express ar fi vorba de o dronă militara, fără  armament, una de supraveghere, cu inscripții în grafie chirilică. Nu e clar încă nici cărei armate îi aparține, însă se pare că ar fi o dronă de fabricație ruseasca cu o autonomie de maxim 100 de kilometri, scăpată de sub control.

(foto: facebook Radu Sârb-Mesagerul 24.ro)

Poliția, care a transmis prin departamentul de presă informația legată de găsirea unui aparat de zbor de mici dimensiuni fără pilot, luni  la ora 0,55 a precizat că ”se  efectuează cercetari sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 423 Cod Penal (zborul neautorizat), urmând a fi sesizată unitatea de parchet competentă.” pentru a reveni ulterior cu informația ca dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

O altă dronă a survolat joi noaptea spațiul aerian al României și s-a prăbușit în Croația

O alta drona,  de fabricație rusească,  care s-a prabusit joi noaptea în Croația și a survolat și spațiul aerian al României  a fost reperata de radare: ”Sistemul de supraveghere a spaţiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spaţiul aerian naţional pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute”, a transmis, vineri, Ministerul Apărării. Sursa citată a precizat că aeronava a intrat în spaţiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23.23 şi a părăsit spaţiul aerian naţional în jurul orei 23.26, îndreptându-se către Ungaria.

Fostul șef al statului Major, Ștefan Dănilă a explicat la Digi 24, după ce a vazut fotografiile de la Tărpiu că ar putea fi una din dronele folosite de armata rusă pentru supraveghere. El a vorbit și despre deosebirea acesteia  față de drona care a căzut în Croația: ”Spre deosebire de drona care a cazut în Croația, cea cazută aici (nn.în Dumitra) zboară cu viteze mici și este greu de reperat de aparatele de radiolocație,” a afirmat pentru Digi 24 fostul sef al Statului Major, Ștefan Danila

Sursa foto:facebook Radu Sârb

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu