Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ministrul Apărării: ”Drona de la Bistrița este de fabricație sovietică și nu există în dotarea oficială a vreunei armate în acest moment” Marți MAPN va da publicității primele concluzii

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Drona descoperită duminică seara la Tărpiu, este de proveniență sovietică, nu avea explozibil și este folosită pentru cercetare și culegere de informații, a spus luni seara ministrul apărării, Vasile Dâncu, invitat la Digi 24. Ministrul a mai spus și că din ceea ce se știe în acest moment drona respectivă, de un metru și jumătate lungime nu se află oficial în dotarea vreunei armate, că este foarte veche și greu de racordat la sistemele actuale și că cel mai probabil a venit de undeva de pe teritoriul Ucrainei, pentru că nu are o autonomie foarte mare de zbor. Vasile Dâncu a mai spus și că marți vor fi făcute publice și primele concluzii în cazul dronei căzute în județul Bistrița-Năsăud. 

Ministrul Vasile Dâncu a spus la Digi 24 că, inițial, după ce a primit vestea din județul său natal Bistrița-Năsăud, de la o cunoștință a crezut că ar fi o glumă: ”Avem o echipă care face analiza, este într-adevăr o dronă (…) La început eu am crezut, fiind în Bistriţa, fiindcă zona în care a căzut e aproape de locul unde m-am născut eu, la câteva localităţi distanţă, m-am gândit că este o glumă a unui club de aeromodele din zona Bistriţei pentru că acolo am avut aeromodelişti foarte buni şi ştiu că sunt foarte hâtri oamenii din zonă şi m-am gândit să nu fie vreo glumă. Nu era o glumă, totuşi. Pe mine m-a anunţat un sătean, m-a anunţat direct, atunci când s-a întâmplat şi prima dată am crezut că este o glumă”, a mai spus Vasile Dîncu.
Ministrul Apărării Naţionale a ținut să precizeze și  că drona nu avea explozibil de autodistrugere, așa cum s-ar fi speculat pe Tik Tok: ”Nu este, e o dronă care a căzut acolo în nişte răchiţele şi care a fost adusă de copii în sat şi nu era periculoasă.

Ministrul Dâncu a mai spus și că a fost contactată partea ucrainiană pentru a încerca să afle  unde a fost lansată mini-drona: ”Evident, nu ştim de unde, este de fabricaţie sovietică şi nu există în dotarea armatelor în acest moment. Este un alt tip de dronă, faţă de cea care a ajuns la Zagreb care e mult mai mare, de 14 metri, dar era scoasă din uz, de fapt, după 1989. Acum noi am intrat în legătură şi cu reprezentanţii Ucrainei, încearcă şi ei să obţină informaţii, să vadă de unde a plecat şi să identifice locul. Este clar că e o dronă care venea de pe teritoriul lor fiindcă nu are o autonomie de zbor foarte mare, putea să vină doar de undeva din zona Carpaţilor”, a mai declarat Dîncu.

 

 

Credit foto: Radu Sârb

Share.

About Author

Lasă un comentariu