Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cum a trecut de fapt așa-zisa ”legea Putin” prin comisia juridică? Ce spune singurul deputat de Bistrița-Năsăud din comisie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Supranumită deja ”Legea Putin” modificarea Codului Penal de săptămâna trecută, care permite pedepse cu închisoarea pentru incitarea la ură și discriminarea, inclusiv pe criterii politice, dar și de avere, continuă să facă valuri în spațiul public. Confruntați cu reacția publică de respingere a legii, considerată extrem de toxică,  deputații, inclusiv cei de Bistrița-Năsăud care au votat lunea trecută  proiectul legislativ (modificarea art 369 a Codului Penal) care mai stă acum  doar în pixul președintelui Iohannis până să devină lege, se grăbesc să dea vina pe alții pentru situația creată.

Narativul adoptat acum de parlamentarii care au votat ”pentru” este acela că de fapt de vină ar fi USR (ai cărui deputați au votat însă  în bloc împotriva proiectului așa cum se poate vedea pe lista voturilor:  dar sunt și singurii care au propus renunțarea la amendamentul venit de la Senat în comisia juridică, atunci când s-a dat ultima varianta a inițiativei cu care s-a dus la votul în plen. ) . Acuzele celor care au votat pentru lege merg și către  fostul ministrul de Justiție, Stelian Ion despre care susțin că ar fi trimis, pe când era încă în Guvern  propunerea în forma aceasta la Senat.

Președinta Comisiei, mesaje apocaliptice pentru păstrarea criteriului politic 

Ședința comisiei juridice din Camera Deputaților (comisie raportoare împreună cu cea pentru constituționalitate în limbaj tehnic si care are 29 de deputați)  în care s-a bătut în cuie forma legii care a fost votat în plen poate fi vizionată de oricine, pentru că este arhivată în format video pe site-ul Camerei Deputaților. A avut loc în 8 februarie, cu mai bine de o lună înainte de votul în plen, care s-a dat luni, 14 martie. Probabil influențați de context -cu o zi înainte ministrul energiei, Virgil Popescu a fost bruscat de liderul AUR , George Simion, în timp ce vorbea în plen, membrii comisiei nici n-au vrut să audă de eliminarea criteriului politic, atunci când vorbesc de incitarea la ură și violență, propunere făcută de un deputat USR, Mihai Badea. I s-au alăturat si ceilalti deputați, inclusiv fostul ministru Stelian Ion, și el membru al comisiei.

Cei mai vocali împotriva amendamentului au fost membrii PSD din comisie. Presedinta comisiei, avocata Laura Vicol (PSD) (foto centru)a vorbit în termeni aproape apocaliptici despre importanța păstrării criteriului politic:

ASISTĂM IN ULTIMA PERIOADA DE TIMP LA ATACURI(…)CEEA CE SE INTAMPLĂ PRIVITOR LA APARTENENTA POLITICA A FIECAREIA DINTRE NOI, EU CRED CĂ TREBUIE SANCȚIONAT, PENTRU CĂ DACĂ MERGEM AȘA, VOM ASISTA, CRED EU, LA ATENTATE POLITICE, VOM FI LINȘAȚI PE STRADĂ, FIINDCA FACEM PARTE DIN ANUMITE PARTIDE POLITICE. EU M-AM SĂTURAT SĂ SE STRIGE DUPĂ MINE PE STRADĂ: ” PESEDISTĂ” SAU ” CIUMA ROȘIE”  SAU MAI ȘTIU EU CUM” 

Un alt deputat, tot PSD a spus că, daca ar fi fost incriminate până acum în Codul Penal insulta si calomnia,  nu ar fi trebuit sa se ajungă la aceasta prevedere acum, dar că pe viitor,  parlamentarii din comisie ar trebui să ia în calcul și o asemenea opțiune. După ce le-a fost respins amendamentul, iar comisia a votat forma recomandată  pentru votul din plenul Camerei Deputaților (care a fost dat în 14 martie cu participarea tuturor  deputaților,) membrii USR ai comisiei juridice au precizat că vor ataca la CCR proiectul despre care au spus că instituie un veritabil delict de opinie.

Pentru amendament ”da”, însa ”da” si pentru proiectul cu tot cu criteriul politic în comisie și în plen

Singurul deputat din Bistrița-Năsăud care face parte din comisia juridică, Diana Morar susține că ar fi votat amendamentul USR de scoatere a criteriului politic din proiectului legislativ, însă nu spune nimic despre cum a votat pentru proiectul în întregime în comisia juridică, iar procesele verbale de pe site-ul Camerei Deputaților nu menționeaza votul fiecărui membru al comisiei juridice în parte. Aceasta  în condițiile în care în plenul Camerei Deputaților Diana Morar a votat  pentru proiectul de modificare a Codului Penal cu tot cu amendamentul în forma care cuprinde și criteriul politic, potrivit tabelului de vot existent pe site.. Diana Morar a făcut precizarea într-o discuție cu reporterul Bistrița Express pe  contul  facebook  a ziarului Propolitica. Deputatul nu a dorit să explice de ce nu a propus în plen renunțarea la amendamentul politic, opțiune pe care o avea la îndemână, așa cum putea vota abținere sau se putea pronunța împotriva proiectului care  introduce delictul de opinie. A preferat să susțină cu nu dorește să intre în polemică, atunci când i s-a adresat această întrebare

De altfel în textul publicat de Propolitica, în care-și justifica votul, deputata Diana Morar  a invocat armonizarea legislației cu o directiva din 2008 a Comisiei Europene si a dat vina pe fostul ministru Stelian Ion:

Prevederile privind instigarea la ură şi discriminare a unui grup apar în Decizia europeană 2008/913/JAI. USR și Stelian Ion să își asume ceea ce au făcut în 2021. Toate criteriile enumerate sunt deja prevăzute și în Codul Penal la art. 77”. a susținut deputata de Bistrița-Năsăud. Decizia cu pricina vorbeste de  combaterea unor forme a rasismului si discriminării  prin Codul Penal, insă nu face nicio referire la discriminarea politica sau pe criterii de avere cum este forma proiectului românesc. Vedeți mai jos:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/ro/TXT/?uri=celex%3A32008F0913

Diana Morar, fosta secretar de stat în Ministerul Justiției este în prezent secretarul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, funcția în care a fost promovată de la începutul lunii martie. Până atunci a fost membru simplu al comisiei. (foto dreapta)

Înregistrarea video a sedinței din 8 februarie:

http://www.cdep.ro/co/sedinte2015.video?idc=11&cam=2&an=2022

Citeste si:

Legea votată luni și de 4 din cei 5 deputați de Bistrița-Năsăud a fost botezată ”Legea lui Putin”. Mai multe ONG-uri atrag atenția cât de periculoasă este.

Share.

About Author

Lasă un comentariu