Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Spitalul din Năsăud și-a finalizat proiectul de eficientizare energetică. A fost prima iarnă cu confort termic în saloane și facturi mai mici (VIDEO)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Spitalul din Năsăud și-a finalizat astăzi oficial, proiectul de eficientizare energetică a clădirii. Rezultatul unei proiect de 1,5 milioane de euro, început de anul trecut a adus în această iarnă, în sfârșit după foarte mulți ani, confort termic constant pacienților. Și în plus, facturile la energie, care-au explodat peste tot, aici au fost rezonabile, datorită atât reducerii pierderilor cât și unei negocieri eficiente a tarifelor. Conducerea Spitalului estimează că a avut costuri și cu 50% mai mici datorită izolării termice.  

”Tocmai s-au încheiat lucrările la partea de eficientizare energetică a Spitalului Orășenesc, adică partea de izolare, acoperiș, avem montate chiar și panouri solare, și panouri pentru apă caldă. Astăzi am avut recepția finală la acest proiect  După cum ați văzut toata lumea a fost mobilizată la maximum . (,..) a fost un program cu finanțare obținută pe fondurile europene, aproximativ un milion și jumătate de euro, plus-minus” a explicat pentru Bistrița Express, primarul Dorin Vlașin.

Noul proiect a însemnat pe lângă anveloparea clădirii și schimbarea completă a instalației și sistemelor termice a spitalului și folosirea unor resurse verzi (energiei solară) pentru iluminat ambiental și parțial pentru apa caldă. ” Acele panouri acoperă iluminatul ambiental și pe hol, însă partea de izolare, aceea este cea mai importanta. acolo economia, datorita izolării, se face la maxim, economia din ce înțeleg eu e de 50% față de ce a fost până acum. Este foarte mult” crede primarul Vlașin.

Managerul Spitalului Orășenesc, Daniel Marcu explică pentru Bistrița Express și ce a însemnat în date tehnice proiectul încheiat în mod oficial marți, 22 martie : ” anvelopare termică cu un polistiren cu grad cât mai eficient termic, înlocuirea în întregime a întregii rețele termice a Spitalului,  care a dus un confort termic pentru pacienți dar și personal, după cum se poate constata acum în spital este un climat ambiental plăcut. O alta etapă a fost montajul panouri fotovoltaice și pentru încălzire apă caldă a  Spitalului, Practic reducem costurile. spre exemplu anul trecut am avut 83 de boilere electrice care consumau foarte multă energie electrică. Si la iluminat s-a văzut economia, pentru că panourile sunt montate din septembrie 2021 si asta a redus foarte costurile (…)”. 

Într-o perioada în care șocul facturilor la energie electrică și termică a ajuns să închidă firme, Spitalul din Năsăud a avut chiar facturi mai mici decât în urmă cu un an. Secretul însă nu a fost ținut numai de izolare termică și trecerea și pe alte forme de energie, ci și de un preț bine negociat a energiei: ” în septembrie 2021colegii  de la Achizitii au încheiat un contract pe energie termică cu un preț fix si asta s-a cunoscut.  Am semnat chiar acum o factură de 57000 de lei, a fost chiar mai puțin decât anul trecut” a mai explicat managerul de la Năsăud.

Urmăriți interviul realizat de Bistrița Express cu primarul Dorin Vlașin și cu directorul Spitalului Orășenesc Daniel Marcu:

Spitalul Orășenesc din Năsăud a beneficiat în ultimii ani de mai multe proiecte cu finanțare europeana dar si cu fonduri de la Guvern.  ”Nu este singurul mare proiect de care a beneficiat Spitalul din Năsăud. Aproximativ 2 ani s-a obținut o suma măricica de la Guvern prin care au fost achiziționate o stație de oxigen, cum numai Spitalul Județean are, o stație care ne-a făcut iată, viața mai ușoară în această pandemie, pentru  ca a fost destul de complicat sa ai secție și pacienți internați pe Covid. Am avut investiții noi în mobilier, paturi, noptiere, ecograf. au fost foarte multe investiții la Spital. Si personalul e la alt nivel, eu unul sunt multumit si oamenii sunt din ce in ce mai multumiți”.

Și din proiectele Covid Spitalul a reușit să ia o felie consistenta, explică primarul Vlașin: ”Avem un proiect de 5,5 milioane de lei , adică 1,1 milion de euro, obținute de curând. Cred că am fost chiar primul spital din țară care a abținut o astfel de finanțare pe una astfel de program”. Spitalele mici cum e cel orășenesc au primit destul de puțin bani înainte de pandemia de Covid. Acum lucrurile s-au schimbat si cred că am reușit să schimbăm puțin optica, iar acest spital să nu mai fie o povară financiară pentru oraș. Dimpotrivă, aș spune” a comentat primarul Vlașin.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu