Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Toate primăriile din județ primesc mâine de la ADI banii obținuți din reciclarea plasticului, metalului și sticlei din deșeurile ridicate anul trecut

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
ADI Deșeuri virează joi în contul UAT-urilor din județ banii obținuți din valorificarea deșeurilor reciclabile ridicate anul trecut, adică plastic, în special PET-uri, metal, respectiv sticlă.
Este vorba de mai bine de jumătate din cei 1.500.000 lei proveniți din valorificarea deșeurilor reciclabile colectate anul trecut, explică Cristian Niculae, șeful ADI Deșeuri.
Banii sunt distribuiți procentual celor 62 de UAT-uri din județ, evident în funcție de cantitățile de deșeuri reciclabile colectate în fiecare comunitate. Nu toată suma intră în conturi, ci diferența dintre totalul banilor încasați și cei pentru acoperirea parțială a costurilor pentru fiecare UAT,  circa 690 de mii lei. Pe total este vorba de  790.000 lei care urmează să fie transferați prin virament în conturile primăriilor.
Procentul reciclabil e de 15 % din totalul deseurilor. Seful ADI:” E puțin față de potențial” 
Directorul ADI spune și  că procentul reciclabil din totalul deșeurilor a crescut de la un an la altul, însă e departe de potențialul sistemului de salubritate, iar o mare parte din deșeurile reciclabile colectate nu poate fi reciclată din cauza amestecului cu alte deșeuri ” Chiar dacă procentul deșeurilor reciclabile valorificabile a crescut comparativ cu anul trecut de la 11 % la 15 %, suntem încă departe de potențialul economic pe care deșeurile reciclabile îl reprezintă în sistemul de salubrizare din județul nostru. Din păcate, în prezent, la nivelul județului nostru, deșeurile reciclabile colectate sunt încă foarte murdare și amestecate cu deșeuri reziduale și cu deșeuri provenite din construcții. Motiv pentru care doar un procent mic dintre acestea pot fi valorificate. De aceea este important efortul tuturor de a colecta separat corect deșeurile la sursă, iar efectul acestei implicări se va traduce prin sume mai mari întoarse în comunitate, bani ce pot fi folosiți pentru acoperirea costurilor de salubrizare.” a explicat Cristian Niculae. 
Share.

About Author

Lasă un comentariu