Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Știință și alimente: de ce se colorează straturile de albuș de sub coaja ouălor vopsite? Explică un profesor clujean

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Colorantul trece prin coaja oului, pentru că porii acestuia se deschid la fierbere, explică  Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare la Universitatea Babeș Bolyai. Interesant este că la vopsirea unui ou crud, colorantul nu trece în albuș

Spălarea și mai ales fierberea oului sunt etapele care sunt responsabile de trecerea culorii pe albuș. ”Aceste etape au dezavantajul de a deschide porii aflați în coaja oului, iar din această cauză atunci când ouăle sunt scufundate în soluția de vopsea, o parte din colorant trece prin pori și colorează straturile de albuș de sub coajă.” explica profesorul de gastronomie moleculară într-o postare pe pagina sa de facebook ” Stință cu sare si piper”, acolo unde explică din punct de vedere științific procesele gastronomice.

Sarea regleaza presiunea apei de fierbere ș împiedica împrăstierea oului

Într-o altă postare recentă, în ton cu sarbătorile pascale, profesorul Vodnar explică de ce adaugarea unui praf de sare în  apa în care fierbem ouăle previne spargerea  acestora în momentul fierberii: ”O explicație științifică a acestui fenomen este că sarea reglează presiunea osmotică din apa de fierbere împiedicând astfel pătrunderea unei cantități mari de apă în interiorul oului care să ducă în final la spargerea cojii. Așadar, ca să obținem ouă fierte cu coaja și conținutul intacte, le vom asezona cu puțină sare în momentul fierberii lor!” recomandă profesorul de gastronomie moleculară.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu