Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Gările, unele clădiri și terenuri CFR vor putea ajunge în administrarea primăriilor care le pot administra. Ce primari din BN s-au plâns ministrului

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 Clădirile unora dintre gări dar și alte elemente de infrastructură din proprietatea CFR ar putea ajunge în administrarea primăriilor care vor face solicitare  și demonstrează că le pot întreține, a spus ministrul Sorin Grindeanu, care a discutat acest subiect la sfârșitul săptămânii la Bistrița la o întâlnire la care au participat primarii din județ.

Sorin Grindeanu a precizat ulterior într-o conferință de presă că la nivelul ministerului se lucrează la cadrul legal pentru transferul gărilor de la CFR în administrarea autorităţilor locale ” care doresc să le preia şi să le modernizeze”. 

Grindeanu a mai spus și că situația infrastructurii imobiliare a CFR  este dezastruoasă, iar descentralizarea e o soluție la această problemă: ”Primarii mi-au spus că infrastructura CFR  cea care ține de partea imobiliară, gări, halte peroane, ori nu sunt intretinute deloc, ori arată de parca a trecut si pe aici războiul. Autoritatile locale, dacă au fortă, daca pot, vor primi in administrarea aceste bunuri. E absolut necesar. eu stiu dorinta Bucurestiului.. de a centraliza acolo totul. Nu . Mersul normal e descentralizarea si asta trebuie sa continue cu o anumita viteza.” a spus ministrul la Bistrița .

Grindeanu crede că gările dar și alte proprietăți ar putea fi predate printr-un protocol între administrații și CFR: ”Bunuri CFR? Gândesc că printr-un protocol, contract, între autoritatea centrală si localp să se predea cu acte. Dacă e interesată să primească de la CFR clădirea garii, să o folosească,  păstrând specificul activitatii in clădiri(…)   o altă mare problemă sunt terenurile CFR si nu doar adiacente si in acest moment pe 90 % cresc buruienile, incurca autoritatilor. Sunt cartiere care s-au dezvoltat pe terenurile CFR, primaria nu poate investi că nu e terenul lor. Toate aceste lucruri (..) acesta e rolul acestui cadru legal pentru ca, toate aceste bunuri sa fie date catre autoritatile locale.” a mai spus ministrul.

Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan a precizat în aceeași conferință de presă că mai mulți primari, printre care cel din Șieu Măgheruș, Sorin Mititean a ridicat această problemă a infrastructurii CFR  ” e problema legată de exemplu de halta Arcalia. E insalubru acolo. Dar primarul nu poate face nimic, SNCFR nu poate face nimic. Ministrul le-a spus primarilor ca se lucreaza la un pachet cu descentralizarea, cu particularitatea că trebuie să pastreze halta, Legat de terenuri avem o problemă, statul roman a intabulat pe CFR toate proprietatile si sunt blocate si SNCFR da un răspuns sec: doar instanta poate dispune. La acest proces se lucrează pentru că toate acestea să poată fi facută amiabil” a mai adaugat Moldovan.

Ilustrare foto: Gara din Sărățel, un important nod de cale ferată, aflată tot în Sieu Măgheruș

 

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Tronsonul feroviar dintre Ilva Mică si Rodna-Veche face parte din calea ferată Beclean-Rodna-Veche, inaugurată în anul 1907, despre construcția căreia Nicolae Iorga face o mențiune în cartea sa intitulată „Neamul Românesc în Ardeal și Țara Ungurească în 1906” , cu referire la vizita sa în orasul Năsăud: „[…] In piață caut un han, acela de care se ține trăsura care m-a adus. Dar odăile sunt date la inginerii care fac studii pentru drumul de fier, care va înainta până aici de hatârul pădurilor ce vor fi tăiate în curind.” Mult mai târziu, prin anul 1937 a fost dată în folosință calea ferată Ilva Mică- Vatra Dornei, astfel încât ramificatia spre Rodna- Veche a devenit de importanță secundară, până în anul 2013 când a fost complet închisă circulatiei. Incercările din anul 2017 intreprinse de Radu Moldovan de redeschidere a circulatiei feroviare au fost un esec.
    Asadar, in prezent linia ferată dintre Ilva Mică si Rodna-Veche este dezafectată si se degradează pe zi ce trece. De aceea, solutia ca pe traseul acesteia sa fie construita centura pentru traficul greu a orasului Sângeorz Băi este ratională. Având in vedere că lina ferată este prevăzută cu o generoasă zonă de protectie de 10 metri de ambele părti, acesta permite amenajarea unui drum pe 4 benzi, câte 2 pe fiecare sens de circulatie, chiar dacă traseul trece prin oras.

Lasă un comentariu