Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

CCR: legea de eliminare a pensiilor speciale a parlamentarilor e neconstituțională. Argumentul curții: legea adoptată prea rapid

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Curtea Constituțională le-a dat dreptate astăzi foștilor parlamentari care au reclamat că legea care i-a lăsat fără pensii speciale, 7/2021 este neconstituțională, acceptându-le acestora excepția de neconstituționalitate ridicate în mai multe procese civile deschise în toată țara..  Ceea ce inițial s-a aflat doar pe surse a fost confirmat joi după amiaza de un comunicat de presă al CCR care confirmă decizia. În principiu argumentul declarării neconstituționale a legii de eliminare a pensiilor speciale a parlamentarilor, adoptate în 2020 a fost timpul foarte scurt de adoptare, o singură zi, care n-ar fi permis o dezbatere obiectivă.

Unul dintre cei 9 judecători, Daniel Morar a cerut amânarea deciziei și a părăsit sala de judecată, potrivit Digi 24, ceea ce potrivit declarațiilor acestuia, ar fi însemnat că decizia nu este valabilă. Totuși după ieșirea publică a judecătorului Morar, CCR a dat comunicatul de presă că legea nu e constituțională, iar decizia s-ar fi luat cu votul majorității celor prezenți (6 din 9 judecatori).

Parlamentul poate adopta legi în procedură de urgență, dar nici chiar așa 

CCR susține că Parlamentul „la cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, dar în cazul acesta legea a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, ”cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său” au ajuns la concluzie 6 din 9 judecători. În comunicatul sau CCR mai spune și că ”Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic” precizează comunicatul CCR.  

Fosti parlamentari bistrițeni printre cei  care au făcut contestația

70 de parlamentari din toată țara, printre care mai mulți fosti parlamentari de Bistrița Năsăud, între care Ioan Oltean, Ioan Țintean, Viorel Pupeză, Ioan Rus se numara printre cei care au ridicat excepțiile de neconstituționalitate în cadrul unui proces colectiv în care cer restituirea pensiilor speciale.

 

 

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Prin decizia de neconstituţionalitate a legii prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, Curtea Constituţională a României (CCR) a demonstrat incă odată că este o institutie puternic politizată care prin actiuni anacronice a sabotat constant toate încercările de modernizare a societătii românesti. Asadar, parlamentarii își recapătă privilegiile și îi vor sfida în continuare pe românii obișnuiți, care , după o viață de muncă au niste pensii de mizerie.
    Dincolo de ticălosia CCR se află ipocrizia PSD care anul trecut a insistat ca proiectul lor de de lege privind desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie cel adoptat. Acum PSD-istii sustin din nou că ei nu sunt de acord cu pensiile speciale pentru parlamentari si că vor repeta procedura ori de câte ori va decide CCR că este nevoie, până când, într-un final se va ajunge la rezultatul dorit. Ipocrizia este că prin aceste tergiversări parlamentarii beneficiază de pensii nesimtite. Pe de altă parte, duplicitatea PSD este evidentă când se pronuntă categoric fără pensii speciale pentru parlamentari, fara sa faca acelasi lucru cu pensiile speciale ale primarilor care au fost introduse prin Codul Administrativ în timpul guvernului Dăncilă în anul 2019. Chiar dacă pensiile speciale ale primarilor nu au intrat niciodată în plată, legea fiind prorogată pe termen limitat, urmând ca după expirarea termenului de amânare să producă efecte. De aceea si in acest caz este nevoie de abrogarea legii. Chiar dacă, la nivel declarativ, PNL și PSD au afirmat că susțin eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali, acțiunea lor din Parlament demonstrează contrariul.

Lasă un comentariu