Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

După doi ani de întrerupere, Năsăudul reia organizarea unei manifestări veche de 150 de ani

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Năsăudul reia în weekend organizarea Maialului Elevilor, o manifestare cu o tradiție care se întinde, aproape fără întrerupere din 1871. Maialul Elevilor Năsăudeni, un simbol al etalării portului popular si al românismului, a mai fost întrerupt de două ori până când pandemia a pus timp de doi ani la index manifestarea. E vorba de perioada 1940-1944, când ocupația hortystă a făcut imposibilă manifestarea, reluată în 1945 pentru a fi suspendată din nou în anii 50, în primii ani ai comunismului sălbatic din România, pentru a fi reluată din 1956.

Anul acesta Maialul Elevilor Năsăudeni, organizat în 29 mai va avea tradiționala parada a elevilor în port popular și defilarea pe strazile orașului, concursuri cu premii, festivități de premiere pentru elevii meritoși și un concert -recompensă. Anul acesta cap de afis va fi solista Adda și trupa The Boulevard. Programul manifestărilor începe duminică de la ora 11, 00 cu o defilare a Brigăzii 81 Mecanizată. Întregul program îl puteți consulta mai jos:

 

credi foto coperta: rasunetul

 

Share.

Un comentariu

  1. Conform definitiei , termenul de MAIAL înseamnă petrecere câmpenească tradițională dedicată primăverii cu jocuri și dansuri, organizată de obicei de către școlari, în luna mai, de unde vine si numele. In Transilvania sărbătoarea a apărut pe filieră germană, sub numele de MAIFEST, odată cu sașii stabiliți aici. De-a lungul timpului, sărbătoarea a fost preluată de români și chiar de maghiari. Astăzi sărbătoarea a pierdut în semnificație , rămânând, acolo unde mai este păstrată, o petrecere școlară sau chiar a întregii comunități, închinată primăverii și adesea este suprapusă cu serbarea de sfârșit de an școlar, fiind un bun prilej de dansuri și parade ale portului tradițional. Tradiția se mai păstrează în Râșnov, Orăștie, Brașov (Maialul Junilor). De asemenea, în judetul Bistrița- Năsăud se ține în fiecare an Maialul Elevilor Năsăudeni.

Lasă un comentariu