Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Reprezentanții locatarilor din blocul Turn din zona Gării nemulțumiți de decizia Primăriei de a face bază de date în punctul termic și nu parcare. Ce le-a propus primarul?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mai mulți reprezentanți ai locatarilor din Blocul Turn din strada Gării au cerut Primăriei Bistrița și Consiliului Local să renunțe la ideea de a face un centru de date pentru municipalitate în clădirea dezafectată a punctului termic și să construiască în locul clădirii dezafectate o parcare. Primarul Turc le-a explicat că tehnic, amplasamentul nu permite o parcare supraterană si ca pentru 7-8 locuri de parcare nu poate fi sacrificată o clădire rezistentă. El le-a propus o altă soluție locatarilor

Discuția dintre reprezentanții locatarilor și primarul Bistriței a avut loc joi, 26 mai  în timpul sedinței Consiliului Local, înaintea votului pentru aprobarea schimbării destinației pentru punctul termic respectiv în centru de date al municipalității. 

Criza cronica de parcari in zonă

Președintele uneia din asociațiile de locatari din Blocul Turn a cerut administrației să reconsidere decizia, pe care a apreciat-o drept surprinzătoare, în condițiile în care zona,  în care există un supermarket, dar si Centrul Cultural Dacia, precum si foarte multe blocuri, are un deficit uriaș de locuri de parcare. El a cerut în numele locatarilor amenajarea unui parcari supraetajate, în locul punctului termic. Lui i s-a alăturat și fostul consilier local Alexandru Toniuc, prezent si el în sală pentru a susține solicitarea . ”Ceea ce doriti sa faceti, acest centru, e impotriva dorintei cetățenilor. Puteati găsi alt punct termic într-o zonă în care problema parcărilor nu este atat de mare, sau puteti sa faceți acest centru de date pur si simplu în curtea primăriei(…) Nu am însă foarte mari asteptări că veti renunța” le-a spus Toniuc. Punctul de vedere al locatarilor a fost susținut și de consilierul local de la PMP, Ștefania Stere care a cerur administrației sa amâne votul la proiect si sa găsească o soluție pentru problema parcarilor din zonă.

Turc: tehnic, nu se poate face parcare supraterană acolo. Ce soluție a propus 

Primarul Ioan Turc a argumentat că oricum în planurile aprobate destinatia acestui spatiu era oricum de sediu pentru poliția locală, si nicidecum nu era luată în calcul demolarea acestuia. Primarul a explicat că mutarea postului Trafo din clădire  ar presupune o cheltuială, de cateva sute de mii de lei iar demolarea unei clădiri cu structura de rezistenta  foarte bună pentru cateva locuri de parcare obținute nu este o soluție. Turc a mai spus si ca stricty tehnicul amplasamentul nu permite o parcare supraterană din pricina zonelor de aprovizionare pentru agentii comerciali de la parterul blocului Turn.

”De ce nu luăm în calcul varianta unei parcari? In urma analizelor pe care le-a facut comisia(..) din toate analizele facute cu ingineri, proiectanti nu putem face asta din cateva motive: intrarile in spatiile comerciale din spatele blocului turn. Nu poate fi facuta o parcare care le-ar obtura. Iar demolarea si amenajarea a câtorva locuri la sol, 7-8, nu ar rezolva problema locurilor din zona (…)avem o solutie, una temporara. Primaria detine un teren langa calea ferata, cumparat pentru Centrul Intermodal, iar Directia de Servicii Publice poate amenaja temporar acolo locuri de parcare . Nu ne canibalizan pe 4-7 locuri de parcare, obținute” a mai spus primarul în ședință. El a recunoscut insă ca solutia acestor noi locuri de parcare e una temporară, până la aprobarea construirii pasajului subteran pentru masini, proiect pe care municipalitatea vrea sa-l faca prin Programul Anghel Saligny în locul Centrului Intermodal. : ” după,  vedem care va fi configuratia zonei si cum le putem face suplimentar. Ceae ce va propun eu e mult mai bun decat demolarae unei cladiri. Mutarae unui post trafo cu sute de mii de lei. Va rog sa fiti de acord ” a mai spus primarul.

Consiliul Local a votat propunerea administratiei de a amenaja un centru de date pentru municipalitate în clădirea Punctului Termic din strada Gării.

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Pe vremea fostului primar PSD-ist Ovidiu Cretu, primăria Bistrița a câștigat în instanță, după ani întregi de procese, 26 dintre cele 32 de foste puncte termice din oraș, dar pentru că nu a existat o viziune clară, acestea au avut destinațiile schimbate în mai multe rânduri. Pe de alta parte, nu există nici surse de finanțare certe pentru aceste obiective, cu toate că aceste imobile au potențial enorm pentru a fi transformate în grădinițe, săli de sport, parcări supra-etajate etc. De fiecare dată s-au pus sperante iluzorii de finanțare cu bani europeni.
    De altfel primăria a mai pus ochii pe punctul termic din spatele blocului Dallas de pe strada Gării unde intentiona să amenjeze un Dispecerat Operativ al Poliției Locale investiție ce se nu a fost realizată din lipsa finanțării . Acum vine cu o altă năzbătie si primarul Ioan Turc, care vrea amenajarea unui centru de date pentru municipalitate în clădirea dezafectată a punctului termic respectiv, spre numultumirea locatarilor din zonă care se confruntă cu o lipsă acută a locurilor de parcare.
    Primarul Ioan Turc nu prea stie ce vrea. El vorbeste despre nevoia de spatii pentru amplasarea serverelor necesare gestionării bazei de date, de parcă aceste servere ar fi niste pietre de moară. În principiu, serverul este un computer de rețea de vârf care gestionează dispozitivele conectate (clienți) și accesul acestora la mai multe aplicații ca resursă centrală, în timp ce o bază de date este un depozit care acceptă prelucrarea datelor de back-end a aplicației. Serverul de baze de date este un computer care găzduiește una sau mai multe baze de date și gestionează accesibilitatea între client și sursa de date printr-o rețea. Un singur server este capabil să gestioneze simultan mai multe funcții, atâta timp cât specificațiile hardware corespund cerințelor rețelei. Pentru companiile mari de întreprinderi și pentru centrele de date, serverele sunt montate în “rackspace” și sunt concepute pentru o anumită funcție de server. Montajul “Rack-mounted server”-ul este suplu, folosind mai puțin spațiu și capacități avansate pentru “Office” si hard disk-uri fără a perturba rețeaua.
    Prin urmare, o astfel de bază de date pentru un oras ca Bistrita poate fi amenajată cu usurintă in spatii disponibile fără a fi nevoie de constructii speciale. Cele mai adecvate spatii ar putea fi foste centrale telefonice ale Romtelecom sau foste centre teritoriale de calcul, care in prezent sunt dezafectate, dar dispun si de retele de telecomunicatii.

Lasă un comentariu