Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ce veste a dat preotul paroh al Bisericii Evanghelice Bistrița, la comemorarea a 14 ani de la incendiul devastator, în timpul rugăciunii ecumenice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Reabilitarea Bisericii Evanghelice a Bistriței va fi încheiată în luna noiembrie a acestui an, iar slujba de resfințire a lăcașului de cult, considerat inima orașului se va ține în 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, când e hramul acestei biserici. Anunțul a fost făcut astăzi, la comemorarea a 14 ani de la devastatorul incendiu care a mistuit Biserica de primarul Bistriței, Ioan Turc și de preotul paroh, Johann Dieter Krauss. Părintele Krauss a mai anunțat că după resfințirea din 6 decembrie Biserica Evanghelică din Centrul Bistriței va fi redenumită ”Biserica Evanghelică Sfântul Nicolae”.

Johann Dieter Krauss a spus astăzi în deschiderea rugăciunii ecumenice, ținută an de an de 14 ani de zile încoace de reprezentanții principalelor culte din Bistrița că în sfârșit sentimentul bucuriei legate de reconstrucție ia locul tristeții comemorării unui eveniment dramatic din istoria acesteia și a orașului: ”În urma cu 14 ani am stat toți ca și încremeniți văzând această biserică măreață, mândria bistrițenilor,  arzând, ca o torță. E o comemorare tristă. Si totuși azi putem sta în fața aceste biserici care este reconstruită și se lucrează mai cu seamă în interior. Dacă ne ajuta Dumnezeu și până aici ne-a ajutat în mod miraculos, atunci, în data de 6 decembrie, ziua Hramului inițial al acestei biserici, o vom resfinți, o vom da iarăși în folosință ca si casă a Domnului, ca inimă a orașului. Ea va purta din 6 decembrie încolo numele Biserica Evanghelică Sfântul Nicolae din Bistrița”. a spus părintele Dieter Krauss.

Primarul Ioan Turc: ”În noiembrie edificiul va fi gata în toată splendoarea lui”

Prezent la rugăciunea ecumenică primarul Ioan Turc a insistat că momentul este, pe lângă aducerea aminte a dezastrului de acum 14 ani și un moment de bucurie al unei comunități care a reușit să-și refacă simbolul, monumentul cu care se mândrește: ”  ”Este pentru a doua oară când particip la un eveniment de comemorare, de aducere aminte, dar în același timp e și de bucurie, pentru că, după devastatorul incendiu din 2008, totuși  printr-un efort al comunității, al orașului, al Guvernului, a comunității sașilor europeni, Biserica  arată ca și nouă aș spune, după ce se vor da jos schelele . E un monument cu care ne mândrim. Nu exista nicio vizită, in orașul nostru al unei personalităti la care  sa nu arătăm ce avem, să nu arătăm această biserică…Între Moscova si Viena e singura biserica cu turn de piatră cu lift, o investiție de altfel foarte inspirată. Să dea Dumnezeu sa nu mai vedem dezastre, eu multumesc Domnului ca am ajuns aici, as puncta mai mult pe bucurie, decât pe tristetea, cauzata de incendiu. În noiembrie edificiul va fi gata in toata splendoarea lui. Și asa  cum spuneați dvs, părinte Krauss mai devreme, în 6 decembrie vom avea o liturghie în Biserică. Sa dea Dumnezeu sa fim sănătoși și să participam cu tot dragul ”a spus primarul Turc.

Părintele Protopop Ortodox  Alexandru Vidican, prezent și sâmbătă, asa cum a făcut-o de 14 ani încoace la rugăciunea ecumenică din fața Bisericii Evanghelice, a spus:  ”grecii au o vorbă: panta rhei,  adica totul curge, Si noi constatăm că parcă timpul curge prea repede (…) . iată 14 ani de când ne întâlnim în fiecare an, pentru a comemora aici. . Cand Mântuitorul le spune celor 12 apostoli că va fi răstignit, apostolii s-au intristat. Insa IIsus le-a spus ” intristarea voastră se va transforma în bucurie.  Iată că intristarea de acum 14 ani și acum întristarea noastra  s-a transformat în bucurie văzând aceasta mireasa a lui Dumnezeu, aceasta biserică tot mai frumoasa . Noi cu toți bistrițenii ne bucurăm” le-a spus celor prezenți părintele protopop Alexandru Vidican.

Iată după 14 ani spun si eu ca e un moment de bucurie sa fim aici. Cu ajutorul lui Dumnezeu si oamenilor suntem iar aici într-un moment de bucurie. Multumesc părinte Krauss ca ne-ati adunat aici sa fim împreună într-un moment de bucurie” a adaugat parintele Ioan Frisan, protopopul greco catolic.

Stăm aici în fata acestei biserici istorice, monument extraordinar, capodoperă a creștinismului cu cel mai înalt turn construit din piatra din România(…). Mă bucur ca aceasta biserică, cu care ne mândrim toți bistrițenii  va primi numele original, de Biserica Sfantul Nicolae,” a spus si părintele protopop al cultului romano-catolic, Gered Peter. După cuvântarea celor patru lideri ai cultelor din Bistrița si a primarului orașului, rugăciunea ”Tatal Nostru” a fost rostită  in limba română, în germană și în maghiară ca un semn al multiculturalității dar si al mesajului de înfrățire a cultelor în mesajul comun de prețuire față de cel mai important simbol al orașului Bistrița.

La momentul ecumenic a fost prezentă și Ecaterina Borșoș, prim epitropul Parohiei Evanghelice Bistrița.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=323003963208005

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu