Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Profesorii care dau meditații vor trebui să le înscrie într-un registru de interese înființat în fiecare școală. Prevederea apare în proiectul noii legi a educației

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O prevedere din proiectul noii legi a educației ar putea să-i oblige pe profesori să-și treacă meditațiile acordate în timpul liber într-un registru al declarațiilor de interese înființat la nivelul fiecărei școli.

În plus PROIECTUL LEGII  prevede expres că profesorii nu pot acorda meditații plătite elevilor de la clasă, interdicție care a fost stabilită anul trecut doar printr-un ordin de ministru. De data aceasta proiectul de lege o consideră abatere disciplinară

”Registrul de interese nu e pentru sancțiuni, e pentru evidențe, dar refuzul de a trece datele e sancționabil”

Oficialii Ministerului Educației pretind ca registrul de interese nu e trecut în lege pentru a-i sancționa pe profesori, însă susțin că refuzul de a completa intra în zona sancțiunilor disciplinare. Ioana Lazar, secretarul general al Ministerului Educației a declarat pentru edupedu.ro că: ”Acest registru al intereselor nu este reglementat în lege cu scopul de a aplica sancțiuni, la fel cum declararea averii și declararea intereselor, pentru o persoană care ocupă o funcție publică, este în zona de prevenție, de transparență, (…) Și atunci, pentru a transparentiza și pentru a crește încrederea în cadrele didactice, s-a instituit introducerea acestui registru al declarării intereselor, în ceea ce privește activitatea de meditații cu elevii, care are un scop preventiv, dar, în același timp, avem și o evidență a cadrelor didactice care prestează aceste activități.” a spus Ioana Lazăr.

Întrebată de reporterii Edupedu.ro ce se întâmplă cu cei care nu-și vor trece meditațiile în registru, dacă vor fi dați pe mâna ANAF, Ioana Lazar a răspuns ” Atunci ieșim din zona de prevenție, dacă nu completează acest registru, și se intră în zona de sancțiuni”.

Noul proiect de lege a învățământului a fost pus în dezbatere publică și va fi introdus cel mai probabil în Parlament la începutul sesiunii legislative viitoare. Multe din  prevederi sunt programate sa intre în vigoare abia la doi ani după adoptare. În privința registrului de interese al profesorilor va fi nevoie de acte normative conexe care sa îl reglementeze după adoptarea legii.

Ce spune proiectul legii:

(2) Personalul didactic este obligat să se abţină de la orice activitate care aduce atingere valorilor   care guvernează sistemul național de învățământ, acesta trebuie să reprezinte un model de etică și integritate pentru elevi și pentru societate.
(3) Pentru a asigura obiectivitatea în activitatea de predare și evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfășoare meditații cu elevii de la clasă, având obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea profilului de competențe ale absolvenților ciclului la care predă prin activitatea de la clasă .
103
(4) Pentru punerea în aplicare a dispozițiilor alin. (3) la nivelul unităților de învățământ se constituie Registrul declarațiilor de interese. Ministerul Educației emite ordinul de ministru privind procedura de declarare a intereselor și aprobarea modelului Registrului declarațiilor de interese.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu