Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Petre Daea atins de lirism după ce a vizitat un monument din Bistrița-Năsăud inaugurat în 2016. Ce a putut sa spună

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un monument al țăranului român inaugurat în 2016 în Zoreni (comuna Sânmihaiu de Câmpia)  l-a impresionat atât de tare pe ministrul Agriculturii, Petru Daea, aflat în vizită în județ, încât acesta a promis că va pune bani din salariul său pentru a populariza monumentul și s-a lansat într-o adevărată tiradă lirică de elogiere a lucrării și a ceea ce reprezintă.

Daea a pretins în conferința de presă organizată la Primăria Sânmihaiu de Câmpie că și-a lăsat ”lacrima respectului la picioarele desculțe ale țăranului român reprezentat de monument” și a anunțat că ”va deconta” din propriul salariu pentru a fi scoase ” cărți de prezentare a monumentului”:

Am trecut printr-un loc al sensibilităţii umane şi anume am fost la Zoreni. Am lăsat lacrima respectului la picioarele desculţe, sau la tălpile desculţe ale ţăranului român. Un impresionant moment al respectului faţă de făuritorul de hrană al ţării, faţă de lucrătorul de pământ, faţă de cel care cu mintea, cu mâinile şi cu forţa zilnică şi de care a dispus de-a lungul vremii a scos din rodul pământului bucatele pe care le-au avut generaţiile trecute şi ne-a dat posibilitatea să le avem şi noi astăzi. În respect faţă de trecut am zăbovit la acest monument”. Monumentul care l-a făcut pe Daea să lăcrimeze și să aib accese lirice a fost ridicat în urmă cu 6 ani și este opera actualului director al Muzeului Județean, Alexandru Gavrilaș.

Promisiunile lui Daea

”Acolo am spus-o – şi trebuie să mă şi decontez faţă de ce am spus acolo şi mă voi deconta în următoarele zile – că voi da o sumă din banii proprii, din salariul meu, pentru a mai face, a mai edita cărţi cu acest obiectiv formidabil în aşa fel încât să fie distribuit în toată ţara acolo unde interesul ne împinge şi evident dorinţa de a ne recunoaşte noi pe noi este atât de mare şi trebuie să fie mare”, a mai spus Daea.

Credit foto: facebook Bogdan Ivan

Share.

2 comentarii

  1. Motto:
    “Suntem şi vom fi totdeauna neam de ţărani. Prin urmare destinul nostru ca neam, ca Stat şi ca putere culturală, atârnă de cantitatea de aur curat ce se află în sufletul ţăranului. Dar mai atârnă, în aceeaşi măsură şi de felul cum va fi utilizat şi transformat acest aur în valori eterne”.
    (Liviu Rebreanu- LAUDĂ ŢĂRANULUI ROMÂN; Discursul de receptie la Academia Romana, rostit la 29 mai 1940)

    În data de 21 mai 2016, în localitatea Zoreni, comuna Sînmihaiu de Cîmpie, judeţul Bistriţa-Năsăud a fost dezvelit Monumentul Ţăranului Român opera sculptorului Alexandru Gavrilaș.
    Monumentul Ţăranului Român de la Zoreni este unic de acest fel, de aceea în loc de comentariu, mai bine se potrivesc versurile poeziei “Întoarcerea ţăranului” – de Adrian Păunescu:

    Apleacã-ti fruntea de stãpân
    spre brazda noastrã milenarã,
    reînviat tãran român
    si fãcãtorule de tarã…

    Intr-un pridvor cu busuioc
    ascute briciul pus la grindã,
    peste-un lighean muiat la foc
    tu bãrbiereste-te-n oglindã

    Ai colindat ce-ai colindat
    prin lumea vesnic friguroasã,
    acum bine-ai venit în sat
    mai cald e totusi pe acasã

    Te-asteaptã brazda s-o-nfloresti
    si grajdul sã-l îndesi cu vite
    si vechi colinde românesti
    te mustrã, parcã pãrãsite…

    Tãran român, Mãria Ta,
    sã nu lasi cîmpul tãu sã moarã,
    ti-au dat strãmosii ce lucra,
    cu mîinile-au fãcut o tarã

    Dã iute briciul pe curea
    si bãrbiereste-te de-a rîndul,
    cã vezi cã azi e ziua ta,
    care dureazã cît pãmîntul

    La cimitir, pe la cei dusi,
    coboarã-n zori si te închinã,
    sã ungi tîtînile la usi,
    deschide geamul spre luminã,

    Reparã gardul putrezit,
    dã coama calului prin mînã,
    si ca sã simti cã ai venit
    sleieste apa din fîntînã

    Si nu uita, din cînd în cînd,
    sã mai si mori cum se cuvine,
    în toti urmasii renãscînd,
    cum toti strãmosii sînt în tine

    Tãran român, Mãria Ta,
    îndreaptã cãi ce se strîmbarã,
    prin tine tara va dura,
    cã tu ai palma cît o tarã

  2. “Interesul poartă fesul”. Petre Daea a intrat in folclor si datorită perlelor sale, intre care una a făcut incojurul lumii fiind rostită chiar la Bruxellesin februarie, 2019: „Cormoranii au ajuns să înoate în piscine“. Războiul lui Petre Daea cu cormoranii are legătură cu societatea comercială “Piscicultorul SA”, din Crevedia ferma deținută de fiica ministrului Petre Daea își desfășoară activitatea pe baza unor licențe eliberate în anul 2009 de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, unde vicepreședinte era la vremea respectivă actuala soție a ministrului Agriculturii. Camelia Luchian, actuala soție a ministrului, a lucrat între 2008 și 2009 ca director chiar la ferma fiicei ministrului, iar un an mai târziu era numită vicepreședinte la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură. Fiica ministrului agriculturii, Elena Larisa Popescu, este acționarul principal la Piscicultorul SA din Crevedia, societate care administrează trei bălți de pește în județul Dâmbovița. Asadar, Petre Daea a lansat campania împotriva cormoranilor prin anul 2019 odată cu pagubele pe care aceste păsări le-au provocat la bălțile administrate de Piscicultorul SA din Crevedia, județul Dâmbovița.

Lasă un comentariu