După ce ministrul agriculturii, Petru Daea a susținut într-o conferință de presă ținută în Bistrița-Năsăud că prețul pâinii va crește în perioada imediat următoare din cauza creșterii costurilor de producție pe care le suportă producătorii de grâul, un expert în piața de cereale, Cezar Gheorghe l-a contrazis pe ministru. Cezar Gheorghe, unul dintre experții cei mai consultați atunci când vine vorba de piața cerealelor a spus la B1 Tv că ministrul Daea se înșeală: producătorul de grâu nu are mare lucru de spus în fixarea prețului final al pâinii, iar pe bursele de cereale, prețul grâului, influențat de conflictul din Ucraina, s-a stabilizat, ba a și scăzut.
Expertul spune că din punct de vedere al prețului pâinii, creșterea costurilor producătorilor români de cereale nu influentează piața, ”Argumentul primar în acest moment este faptul că grâul, pe Euronext și pe Chicago Board of Trade (nn. bursele internationale de cereale) se tranzacționează la nivelurile de dinaintea izbucnirii războiului. Cu alte cuvinte, a avut o curbă foarte mare de creștere, după care a început să scadă datorită faptului că lumea a început să privească conflictul din Ucraina cu alți ochi (…). Cu alte cuvinte, din punct de vedere al prețului materiei prime, nu există în acest moment absolut nicio îngrijorare”, a explicat Cezar Gheorghe, luni seara la B1TV.
”Fermierul va primi de fapt mai puțini bani”
Expertul român în bursele de cereale spune că nu există niciun motiv pentru cresterea pretului pâinii și că argumentele ministrului sunt hilare: „Ce încearcă să ne spună domnul ministru în acest moment este că fermierii, practic, vor cere prețuri mai mari, fapt care este oarecum hilar, ca să fim foarte politicoși, pentru că simplul motiv că fluxul ucrainean a dublat costul logistic, fermierul de fapt primește bani mai puțini pe marfa lui pentru că el nu mai poate practic genera, să zicem, un venit mai mare vânzând marfa datorită faptului că are un cost dublu pe logistică. Acesta este costul cu motorina transpus în ceea ce spune domnul Daea, iarăși fermierul român nu are nicio vină”, a adăugat Cezar Gheorghe.
„ Absolut niciun motiv nu există astăzi din punct de vedere financiar, bursier, cum vreți dumneavoastă, ca pâinea să se scumpească. Mai mult decât atât, astăzi țițeiul s-a dus la 102 dolari pe Brent (…).”, susține Cezar Gheorghe care mai spune și că afirmațiile ministrului ar putea fi considerate drept o tentativa de manipulare a pieței.
Ce a zis Daea în Bistrița-Năsăud
Ministrul Daea a susținut sâmbătă la o conferință de presă că grâul ar urma sa se vândă mai scump acum pentru că s-a produs mai scump și că el nu crede teoriile că piaţa face preţul, dar și că scumpirea de la producatori se va reflecta în prețul pâinii.: ”Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă. (…) Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv. Pentru că, dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România. Şi să nu oprim producătorul, să avem pâine în România – e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi elementelor de cheltuieli respective, care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare”, a declarat Daea, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la primăria comunei Sânmihaiu de Câmpie din judeţul Bistriţa-Năsăud.
De fapt producatorii români care nu sunt uniți nu au un cuvânt important în aceste scumpiri, unde prețurile depind de evoluția prețului la bursele de cereale.