Peste 1500 de firme din România s-au trezit cu decizii de restituire a banilor primiți în pandemie de la ANOFM, sub formă de ajutoare, după ce verificările ulterioare făcute de Curtea de Conturi ar fi scos la lumină tot felul de nereguli. Potrivit Economedia.ro cele mai multe decizii de restituire la persoane juridice s-ar fi înregistrat în zece județe între care și Bistrița-Năsăud. Conducerea AJOFM BN spune însă că nu exista decizii de restituire pe șomajul tehnic pentru firmele din județ, însă că au fost neclarități sesizate de Curtea de Conturi la un mare angajator, însă problema s-ar fi lămurit.
În total, potrivit sursei citate după un control al Curtii de Conturi ANOFM ar fi emis decizii de restituire pentru 1.575 de beneficiari – persoane juridice, iar cele mai mari sume de recuperat sar regăsi în județele Suceava, Constanța, Cluj, București, Argeș, Arad, Bistrița-Năsăud, Iași, Maramureș, Prahova. Suma totală stabilită de către agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă pentru deciziile de restituire făcute în baza OUG nr. 132/2020, este de peste 139 de mii de lei.
Programul alternativ de șomaj tehnic de la Leoni i-ar fi derutat pe cei de la Curtea de Conturi
În Bistrița-Năsăud neclaritățile semnalate de Curte de Conturi ar fi vizat doar Leoni Wiring System care avea un program de șomaj tehnic alternativ în pandemie de câte 2 săptămani un numar de angajați, după care alte doua săptămâni trimitea alt lot de muncitori în șomaj tehnic, în funcție de rutele de transport în județ ale angajaților ” au fost neclarități sesizate de Curtea de Conturi pentru un singur angajator din Bistrița-Năsăud . Inițial inspectori nu au înțeles despre ce e vorba si am fost nevoiti sa le demonstrăm cu fiecare angajat în parte de acolo, ca nu e nicio neregula. Problema s-a rezolvat. Nu au fost decizii de impunere pentru șomajul tehnic în județ” a explicat pentru Bistrița Express directorul AJOFM Otilia Râpan.
Ce nereguli a gasit în țară Curtea de Conturi?
Curtea de Conturi care a verificat financiar activitatea din pandemie a ANOFM și a catorva AJOFM-ui din țară a descoperit situații cu beneficiari pentru care angajatorii solicitau acordarea sumelor pentru “șomaj tehnic” fără ca aceștia să-și fi suspendat și în REVISAL contractele de muncă. În aceeași situație au fost firme care aveau în documente neconcordanțe între sumele solicitate și sumele cuvenite în conformitate cu salariul de bază declarat în REVISAL sau care aveau angajații pentru care s-a cerut „șomaj tehnic” dar figurau în aceeași perioadă cu contracte individuale de muncă cu normă întreagă și la alți angajatori.
ANOFM susține într-un punct de vedere transmis publicației citate(Economedia.ro) că problemele au fost depistate abia ulterior, din cauza ”volumului foarte mare de activități suplimentare pe care agențiile pentru ocuparea forței de muncă le-a îndeplinit în perioada pandemiei, termenul foarte redus de răspuns la solicitările angajatorilor de plată ale diferitelor indemnizații sau decontări de sume, coroborat cu erorile angajatorilor de completare ale documentelor transmise la ANOFM” dar și nerespectării de către angajatori a termenelor de operare în REVISAL a modificărilor contractelor de muncă