Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Secretul investițiilor de sute de mii de euro din bani europeni ale Becleanului, un oras cu puțin peste 10 mii de locuitori

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Primarul Nicolae Moldovan explică într-un filmuleț în care prezintă, pe bicicletă, investițiile de  milioane de euro ale Becleanului care este secretul atragerii atâtor bani într-un orășel cu puțin peste 10 mii de locuitori: finanțatorul a considerat că sunt co-beneficiari inclusiv turiștii, iar Figa nu duce lipsă de foarte mulți turiști.

Primarul Nicolae Moldovan a postat zilele trecute pe pagina sa de facebook un video în care trece în revistă, pe bicicletă, alături de un grup de tineri  marile investiții ale orașului, realizate sau în curs de realizare, unele prezentate de la fața locului, altele cu ajutorul unor filmări cu drona :  de la Centrul Legacy, Centrul Cultural Liviu Rebreanu, ambele în șantier, pistele de biciclete care împânzesc orasul, centrele de închiriere cu sisteme de plata inteligente pentru biciclete electrice si non-electrice, investițiile de la Figa, respectiv șantierul ocolitoarei care va scoate traficul greu din oras, dar și sistemul de iluminat, centrele recreaționale, etc.

Am văzut de fiecare dată când aducem o facilitate nouă, din cele pe care poate le-am văzut poate doar la televizor sau in mari metropole, am văzut că dacă le aduci în comunități mici,  oamenii se pliază” explica primarul în filmuleț.

”În scurt timp vor fi foarte mulți care folosesc bicicletele. Ne gândim cu Consiliul Local sa avem si o ora gratuita pentru biciclete. Avem 6 puncte de închiriere biciclete  Pe unele strazi ati vazut km intregi de piste de biciclete. Ati vazut chiar oameni în vârstă deja care merg si vin de la servici pe bicicletă.” adaugă Nicolae Moldovan.

”Anul viitor vom finaliza varianta ocolitoare” spune într-un alt instantaneu primarul Moldovan, care adaugă: ” În momentul în care vom scoate toată circulația din oraș- mă refer la circulația grea, a camioanelor, atunci vom putea spune că Becleanul va fi un oraș verde.”

Primarul a vorbit despre cheia succesului în atragerea și finalizarea unui numar atât de mare de proiecte într-un orășel de 10-12 mii de locuitori: ”Trebuia să ai ceva ce te identifică ca să putem ajunge la lucrurile astea. Deci noi nu puteam face toate aceste proiecte pe care le prezentăm acum, finanțatorul nu accepta vreodată de ce și cum sa aloce si sumele astea cu multe zerouri, daca ne adresam  doar la 10 000-12000 de locuitori, câți numără Becleanul, dacă nu aveai un motiv clar(…). faptul ca noi avem turistii care sunt un argument, care vin si din municipii si de peste tot, am avut posibilitatea să accesăm aceste proiecte.”

Primarul vorbește si despre proiectele viitoare, din noul exercițiu de finanțare al Uniunii Europene, fără a da foarte multe detalii: ”Între timp, noi nu am stat pe loc In paralel am pregătit deja următoarea etapă de finanțare. Fiindcă fiecare an pierdut în administratia locală îți aduce un minus de 5 ani, și atunci nu mai poți recupera.  Vrem sa fim cu proiectele mature, pregatite, le vom anunța pe anul viitor.” spune primarul.

Nicolae Moldovan crede că Becleanul, cu toate aceste investiții va deveni un oras al viitorului, care nu va pierde populație, dimpotrivă:” Vor fi localitati care vor creste, altele care vor stagna. Lupta se duce pe numărul de locuitori pe care-i poti motiva sa facă o alegere pe viitor. Generațiile care vin după noi au alte criterii de a-și decide viitorul. Eu cred ca astfel de localitati (nn cum e Becleanul )vor fi  în care oamenii se vor orienta sa locuiască.”

Share.

About Author

Lasă un comentariu