Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Puși să returneze banii primiți în pandemie pentru întreruperea activității. S-a întâmplat cu 35 de persoane fizice autorizate. Suspiciuni și în cazul unor avocați

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Treizeci și cinci de întreprinderi individuale sau PFA-uri din Bistrița-Năsăud s-au văzut obligate să restituie o parte din banii primiți de la stat în pandemie, în perioada stării de urgență pentru întreruperea activității, după ce au fost depistate ulterior, că au făcut încasări în perioada pentru care au primit ajutoare.

Sub semnul întrebării au fost și alți titulari de întreprinderi individuale dar și avocați din BN, însă după contestare și re-verificarea datelor primului control al Curții Naționale de Conturi, datele ar fi fost infirmate, dau asigurări reprezentanții Agenției județene de Plăți.

Din cele 1183 de intreprinderi individuale și PFA-uri din Bistrița-Năsăud care au primit îndemnizații pentru întreruperea activității (OUG 30/2020), reprezentanții a 35 au fost silite sa dea banii înapoi prin decizii de impunere, după ce controalele încrucișate au demonstrat ca au avut încasări în perioada pentru care au cerut bani. Plățile considerate necuvenite au depășit  64 de mii de lei lei, dar reprezintă  doar 0.64 % din totalul sumelor plătite cu acest titlu în județ,  au explicat la solicitarea BistrițaExpress reprezentanții AJPIS BN. Cu totul, în județ s-au acordat numai pentru PFA și Intreprinderi Individuale care au fost silite sa-și întrerupă activitatea în stare de urgență peste 10 milioane de lei (10.043.763 lei).

Avocați din BN vizați de Curtea Națională de Conturi. Al doilea control i-a lasat cu banii în cont

Un raport al Curții Naționale de Conturi pentru 2020, postat pe site-ul central al instituției pe tema ajutoarelor acordate în perioada pandemiei, extinde suspiciunile depistate inclusiv în Bistrița-Năsăud și la unii avocați, care ar fi beneficiat, potrivit legii de plăti necuvenite, fie peste limita legală impusa de lege, fie de la două agenții județene concomitent. Raportul CNC precizează că a depistat asemenea abateri în 12 agenții printre care și în Bistrița-Năsăud. În răspunsul transmis la solicitarea Bistrița Express, reprezentanții Agenției de Plăți Bistrița-Năsăud susțin că problema cu avocații a fost re-verificată la nivel județean împreună cu Curtea de Conturi Judeteană și nu s-au confirmat: ”Toate suspiciunile transmise  de la nivel national, de  Curtea de Conturi a României, au fost infirmate in urma verificarilor efectuate de AJPIS BN” precizeaza sursa citată. În Bistrița-Năsăud au primit îndemnizatii în perioada stării de ugență 68 de avocati, cu plăți totale in valoare de 517.550 lei.

Alte ajutoare acordate de AJPIS BN în perioada pandemiei

10  beneficiari Drepturi autor – in valoare de 183.768 lei;

76  beneficiari din categoria cooperatori – 555.518  lei;

63 –   sportivi –  303.112 lei

1183PFA/II/CMI – in valoare de 10.043.763 lei;

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu