Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Augustin Zegrean despre supraimpozitarea contractelor part-time: ”este o încălcare a libertății muncii”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Orice român care se considera afectat de ordonanța care supraimpozitează munca part time poate solicita anularea acesteia într-un proces iar instanța poate decide sesizarea Curții Constituționale, a explicat fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean într-o intervenție la B1Tv. Zegrean opinează și că supraimpozitarea decisă recent de Guvern, este o încălcare a libertății de a munci.

Zegrean spune că un om care muncește două ore zilnic nu poate plăti aceleași taxe și impozite la fel ca unul care muncește 8 ore, iar Constituția are în articolul 56 o prevedere despre justa așezare a sarcinilor fiscale. Fostul presedinte CCR crede și că ordonanța va fi atacata, chiar daca nu o va face Avocatul Poporului. Zegrean a făcut aceste precizări la B! TV după ce moderatoarea emisiunii a precizat că într-un raspuns primit de la Avocatul Poporului s-aprecizat ca instituția nu intenționeaza atacareaOUG-ului. ”  Nu Avocatul Poporului este singurul care poate să sesizeze Curtea cu o ordonanță neconstituțională. Orice cetățean care este afectat printr-o ordonanță poate să se adreseze justiției pentru apărarea drepturilor și intereselor sale legitime și este chiar o procedură specială pentru a ajunge cu o astfel de sesizare la Curtea Constituțională. Mai întâi se adresează la instanța de contencios, cere anularea ordonanței de către instanța de contencios administrativ și, în cadrul acelei proceduri, poate să sesizeze și Curtea Constituțională. S-a practicat de câteva ori în România această modalitate și uneori chiar a reușit”, a precizat  Augustin Zegrean.

Fostul președinte CCR  nu a dorit sa se pronunțe înn priviința sanselor unei eventuale sesizari a Curtii  însă a spus că în constituție se vorbește clar despre justa așezare a sarcinilor fiscale: ”În ce privește impozitarea aceasta a contractelor part-time, exista un Articol 56 în Constituție care spune că legislația trebuie să asigure o așezare justă a sarcinilor fiscale, deci unde se vorbește despre obligațiile fiscale ale cetățenilor este un alineat care spune despre așezarea justă a sarcinilor fiscale, ori nu cred că un om care lucrează două ore, să zicem, poate fi obligat să plătească taxe și impozite egale cu un om care lucrează opt ore. Sigur, taxele și impozitele se calculează la venitul obținut, în niciun caz la durata muncii”.

Și nu e singurul paragraf: ”Dacă tot vorbim de muncă, noi avem în Constituție un articol la drepturile fundamentale, acolo este amplasat Articolul 41 (…). Noi nu avem obligația de a munci, noi avem doar dreptul (…). Avem dreptul la muncă și acest articol spune, nimeni nu poate fi împiedicat să își aleagă munca pe care el o dorește, deci dacă omul dorește să muncească la doi patroni sau la patru, sau la 10, este problema lui”, a mai spus Augustin Zegrean.

În opinia lui Zegrean OUG-ul  „este o încălcare a libertății muncii, a articolului care reglementează libertatea muncii”.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu