Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

DEMOGRAFICE: Aveați impresia că Sângeorz Băi e cel mai puțin populat dintre orașele județului? S-ar putea ca rezultatele recensământului să vă contrazică

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Informațiile preliminare ale ultimului recensământ ar indica un număr mai mare de populație rezidentă (nn. populație care locuiește efectiv) în Sângeorz Băi decât în Năsăud, oraș care are spitalul din zona Văii Someșului și Ilvelor, policlinica și o altă dezvoltare economică.

La recensământul de acum 11 ani Sângeorz Bai avea deja în plus cu 100 de locuitori față de Năsăud (9.679 de locuitori înregistrați în orașul stațiune față de 9587 ai Năsăudului). Acum se pare ca diferența a crescut.

Nu se știe nimic exact, pentru că rezultate finale, după validarea recensamântului vor fi publice în decembrie anul acesta. Însă toate cifrele aflate la dispoziția celor de la Statistică merg în această direcție. De altfel și  estimarea, la 1 decembrie 2021, o cifra relativa introdusă de Statistica Naționala pentru fiecare unitate administrativ teritorială pentru recensamânt, indica o diferența și de o mie de persoane: Năsăudul era trecut cu 9031, iar Sangeorz Bai cu 10 030.

 Mircea Chira spune că acesta estimare de la care a pornit recensământul  e relativă și va confirmată sau infirmată de rezultat: ”Noi nu avem rezidenta, certa pe localitati. Ei (nn DNS) au dezagregat populatie rezidenta de la nivel de România până la nivel de localitate sa dea o cifra de control. E o cifra relativ , mai aproape sau mai departe de realitate. O va confirma acest recensământ”.

Directorul Direcției Regionale de Statistică  Mircea Chira crede, din datele pe care le are, inclusiv populatia de domiciliu(nn. include și românii plecati care si-au pastrat cetatenia si domiciliul)  indicata de MAI de două ori pe an,  atât Becleanul cat si Sangeorzul vor depăși la populație rezidentă cifra de 10 000 după publicarea  rezultatelor .  ”La Beclean vor ramâne peste 10 000, (10637 estimat ) cu  12196 populatie de domiciliu și la Sangeorz Bai  cu 10030 estimat) , 10734 recenzați  și o populație de domiciliu peste 12000 Doar Nasăudul, unde și recenzarea a mers mai greu, e cu cântec.. La MAI, pe buletine au peste11 000, dar nu cred ca ies pe 10000” a mai spus Chira.

Potrivit cifrelor recenzaților pe localități, unica statistică de acest gen data publicității de INS la 17 iulie 2022, cu două săptămâni înainte de încheierea recenzării,  Năsăudul la o estimare de 9031 de persoane avea recenzate doar 8039 de persoane însă la final s-ar fi apropiat de 100%.

Primarul Năsăudului Dorin Vlașin spune ca a existat o problemă cu recenzarea, în sensul ca au fost destui care n-au dorit sa fie recenzați, însă nu crede că vor fi totuși mari surprize : ”noi avem în jur de 10177 recenzați, iar la populație avem, pe cifrele MAI 11652. Vom vedea ce va arata rezultatul final. Orașul se dezvoltă, avem foarte multe proiecte și investiții în lucru, ” a mai spus primarul Vlașin.

În Sângeorz Băi, primarul Cătălin Bota spune că așteaptă rezultatele recensamântului însă că din punct de vedere demografic orașul nu stă rău : ” cifrele nu indica scăderi, dimpotrivă, avem o școala pe locul doi ca populație școlara din județ, cu  peste 1200 de elevi, avem familii și tineri care s-au reîntors în ultima vreme din Danemarca, Irlanda și-au deschis afaceri, avem bazin de înot, stadion, multe investiții” a mai spus primarul Bota.

În clasificarea UAT-urilor potrivit legii de aprobare a Planului de amenajare a teritoriului naţional din iulie 2001 Năsăud   este localitate urbană  de rang 3 cu o populatie de 11 365 de locuitori (cifre la 1 ianuarie 1999)în timp ce Sangeorz Bai, încadrat în aceeași categorie avea 10700 de locuitori .

Indiferent de fluctuatia de populație cele trei orase Beclean, Năsăud  si Sângeorz Bai nu vor fi afectate la clasificarea administrativă, în categoria micilor orase fiind încadrate toate UAT-urile urbane sub 20 000 de locuitori.

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu