Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Bistrițeanca Crinuța Dumitrean a scăpat de închisoare într-unul din dosarele mari, ca efect al deciziei CCR privind prescripția. Nu a scăpat și de despăgubirile uriașe

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Crinuța Dumitrean, fosta directoare a Fondului Proprietatea condamnată în primă instanță la 7 ani și jumătate de închisoare nu va mai ajunge după gratii într-unul din marile dosare, după ce Înalta Curte de Casație si Justiție a decis luni încetarea procesului penal, deoarece faptele s-au prescris. Ea fusese condamnată pe fond în dosarul în care era inculpat și Dorin Cocoș însă decizia nu era definitivă.

Pedepsele aplicate de un complet de trei judecători în dosarul retrocedarilor în care a fost implicat și Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea au fost anulate, luni, 5 decembrie de un alt complet de cinci judecători de la ICCJ, care a fost obligat să pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale privind retroactivitatea prescrierea faptelor.

Practic majoritatea cauzelor mai vechi de 2014, chiar de 2012 fără sentințe definitive se încadreaza în termenul de prescipție, iar recent după ce Înalta Curte de Casatie a avut o primă luare de poziție cu decizie cu tot anul acesta iar CCR a stabilit câteva luni mai târziu ca se aplică inclusiv retroactiv.

Crinuța Dumitrean nu a scăpat însă și de partea financiara a sentinței din 2018, fiind menținută de instanță  obligatia de plată a unei o sume uriașă drept despăgubiri civile, în același caz, de  aproximativ 43 de milioane de euro, in solidar cu alți inculpați: Emil Nuţiu Sergiu Diacomatu şi Gheorghe Stelian suma de 218 milioane lei (aproximativ 43 milioane de euro), sumă actualizată în funcţie de rata inflaţiei.

Bistrițeanca, fosta protejată a lui Ioan Oltean, care a propulsat-o în funcție mai are însă și alte condamnări în dosare de retrocedare,  o alta fiind de 6 ani și 3 luni într-un dosar în care este acuzata de luare de mită de 400 de mii de euro de la omul de afaceri Horia Simu pentru un teren retrocedat în  Constanța. Nici în acest caz sentința nu este definitivă .

Foto: Ionut Muresan

Ziua de Constanța

Share.

About Author

Lasă un comentariu