Dosarul cu șine dar și copiile făcute pe banii cetățenilor vor dispărea și din instituțiile publice ale administrațiilor locale, dar și din companiile publice de utilități ori din universități, precizează un proiect legislativ care a trecut astăzi de Camera Deputaților și a fost trimis spre promulgare președintelui. Legea, care ar urma să se aplice în 6 luni de la promulgare, vine în continuarea unul alt proiect adoptat anul trecut care a interzis dosarul cu șină în instituțiile publice centrale. Legiuitorul prevede că acolo unde e nevoie de copii, acestea sa poată sa fie trimise online sau sa fie facute de funcționarii instituției care le solicită.
Proiectul votat astăzi completează o lege de anul trecut, prin care instituțiile centrale au interdicția de a solicita copii după acte emise de instituții publice: ” acum vom avea această interdicție și la nivel local, și la nivel de universități și la nivelul companiilor de utilități. De asemenea, în urma unui amendament, practic se interzice dosarul cu șină prin lege” a spus în plen la vot ministrul digitalizării, Sebastian Burduja, unul dintre inițiatorii proiectului în calitate de deputat, de data aceasta. Proiectul votat miercuri a fost respins la Senat, însă decizională e Camera Deputaților.
Ce prevede proiectul ?
”Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, au obligaţia de a publica, din oficiu, informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, atât pe pagina de internet proprie, cât şi pe punctul de contact unic electronic” precizează proiectul legislativ pe care-l puteți consulta aici : LEGE FARA DOSAR CU ȘINE
”propunerea legislativă urmăreşte instituirea obligaţiei în sarcina autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale de a pune la dispoziţia cetăţenilor, în mod gratuit, în format fizic pe hârtie, dar şi electronic, pe website-ul propriu, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate.
Autorităţile şi instituţiile publice care solicită copii, în format fizic, pe hârtie, pentru diverse acte, cereri sau formulare, altele decât cele emise de către instituţii publice sau organe de specialitate trebuie sa asigure, în mod gratuit, fotocopierea acestora, mai prevede proiectul adoptat.
Proiectul votat extinde aplicabilitatea măsurilor nou instituite şi în sarcina persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică. Aceasta include companii de utilități, dar și universități. Aceste obligaţii vor fi definite şi detaliate prin hotărâre a Guvernului, prevede proiectul.
Proiectul legislativ adoptat în 7 decembrie a fost inițiat de 25 de parlamentari liberali printre care doi deputați bistrițeni: Diana Morar și Robert Sighiartău. La votul final de astăzi însă, Diana Morar nu a fost prezentă, dintre cei doi doar Robert Sighiartau exercitând-și votul pentru proiect, așa cum o arata tabelul de vot postat pe site-ul Camerei Deputaților consultat de Bistrița Express. Ceilalți deputați de Bistrița-Năsăud: Daniel Suciu (PSD), Lorant Sas (neafiliat) și Bogdan Ivan (PSD) au fost prezenți în sala de plen si au votat în favoarea proiectului legislativ:
TABEL DE VOT DEPUTAȚI Adoptare PL 146/2022