Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ce reacții au generat postările celor două mari bănci cu capital austriac din România după votul pentru Schengen? Ambele au ajuns să restricționeze comentariile

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cele două mari bănci cu capital majoritar austriac care funcționează pe teritoriul României, BCR-ERSTE Bank și Raiffeisen Bank au reacționat pe rețelele de socializare prin mesaje semnate de CEO prin care încercau să-și calmeze clienții după indignarea generată de veto-ul dat joi de Austria la votul pentru Schengen. Nimic n-a contat însă în fața furiei internauților. Indiferent că au susținut că nu se amestecă în decizii politice (Raiffeinsen) ori s-au delimitat de decizia oficialilor austrieci (BCR) rezultatul a fost același: un val de comentarii critice ori sarcastice sau declarații de intenție legate de mutarea conturilor de la aceste bănci  În cele din urmă și unii și alții au ajuns sa restricționeze comentariile. Inutil însă, criticile au continuat la alte postări de pe pagini.

Raiffeisen Bank România, subsidiara băncii austriece Raiffeisen a scris pe pagina oficială de facebook că se arată surprinsă de decizia referitoare la votul negativ pentru aderarea României, însă nu este în măsură să comenteze deciziile cu caracter politic, după care se declară apărătoarea valorilor europene și a liberei circulații: ”Grupul Raiffeisen Bank International, alături de Raiffeisen Bank România, ca una din cele mai importante piețe din Europa Centrală și de Est, este un promotor al valorilor democratice ce unesc comunitatea europeană și susține creșterea economică sustenabilă prin intermediul unei piețe comune bazată pe liberă circulație a bunurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor” spune conducerea băncii care ține să reamintească că e în România de peste 25 de ani, după privatizarea Băncii Agricole, timp în care a devenit al treilea creditor din România. După ce-și trece în revistă contribuțiile la economia zonei conducerea băncii face și un angajament: ”Grupul își reafirmă, și în vremuri foarte grele, angajamentul său față de România și față de regiunea CEE, asigurându-se că există premisele necesare astfel încât capitalul să continue să curgă către economiile reale.” spune Raiffeisen Bank.

După 434 de comentarii negative, în care clienți sau nu, românii și-au vărsat năduful, administratorul contului de facebook a restricționat postările.

Printre comentarii întrerupte de imagini cu Putin aplaudând, cei care postează au transmis tot felul de mesaje: de la companii sau echipe de fotbal care-și închid conturile la banca lor (Universitatea Craiova) unii le transmit să aibă grijă să aibă bani în bancomate sau întreabă ironic dacă îi scutesc pe creditați de ratele pe decembrie.

Alte comentarii le transmit bancherilor e la Raiffeisen : ”să vină OVP (nn Partidul popular din Austria, cel aflat la guvernare) să vă salveze” sau îi întreabă dacă au făcut lobby la Viena pentru România. După limitarea comentariilor, oamenii s-au mutat cu comentariile pe alte postari de pe pagină.

 

BCR-Erste Group mult mai empatici cu cauza românească în declarații, la fel de criticați

Deși cei de la Erste Group, acționarii BCR, au avut prin CEO-ul companiei o postare mult mai empatică cu cauza românească, susținând că regretă votul pentru Schengen de joi, au obținut aceeași reacție și deși au restricționat din start comentariile au fost asaltați pe toate celelalte postări cu ”urări de bine” de la români  sau mesaje de la clienți care declarau că-și mută conturile.

Pentru noi, #believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul că noi credem în Europa, ci este despre faptul că susținem Europa și apărăm ideea europeană. Acest lucru este valabil mai ales astăzi, când o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei și a peste 2,8 milioane dintre clienții noștri din România” spune CEO-ul în postare. ” Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toți cetățenii să beneficieze în mod egal de libertățile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spațiul Schengen.Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu. România și Austria au multe lucruri de care sunt strâns legate împreună.(…)Un drept de veto este cea mai puternică poziție pe care o poate adopta un stat membru al UE la vot.(..) Cu toate acestea, este clar că acest pas va avea consecințe foarte palpabile pentru milioane de cetățeni ai UE. Prin urmare, scopul nostru comun trebuie să fie găsirea rapidă a unei soluții viabile. La nivelul Erste Group, ne dorim și ne vom aduce contribuția la acest obiectiv, prin urmare facem apel la liderii politici de la toate nivelurile să își asume responsabilitatea pentru a găsi o soluție.” – a scris Willi Cernko, CEO de la Erste Group pe pagina de facebook a BCR.

Imediat după postare, comentariile au fost restricționate, însă românii și-au vărsat năduful pe unde au putut, la alte postări de pe aceeași pagină.

Nu i-a ajutat cu nimic blocarea comentariilor

”Ati blocat comentariile la cealaltă postare la fel cum guvernul vostru a blocat aderarea Romaniei, unilateral si abuziv, calcand in picioare nu doar o tara ci un intreg demers sustinut de 26 de tari. Pentru simplul motiv ca ati putut. S-a demonstrat azi cum un politruc cu functie poate lua ostatica intreaga Uniune iar implicatiile sunt mult mai mari decat postarea voastra pe fb si interesul pe termen scurt al cancelarului austriac.” a scris Dana Hering, o româncă stabilită în Suedia, cunoscută pentru activismul său pe rețelele de socializare.

Daca banii romanilor sunt importanti pentru voi, de ce ne țineți la usa? Va este rusine cu noi la masa, ipocritilor? Când repatriați profitul, este ok? Rusine Austria! Rusine BCR! Cine se scuza, se acuza! Puteați transmite un semnal catre cancelaria voastră, sa nu se ajungă in acesta situație! Cancelarul vostu considera România o tara din care poate extrage anual milioane de euro iar noi, cetățenii romani suntem tratati precum iobagii, din timpul imperiului Habsburgic! ( ..)Nu mai iesiti sa va zmiorcaiti, invocand ca nu este vina voastră, ca la mijloc sunt angajați romani, etc. Vom muta cu totii, conturile la alte bănci iar angajații disponilizati de voi, vor fi angajati de alte bănci, intrucat le-au crescut volumele” le-a scris Iulian Silviu, un alt comentator. Iar asemenea postari sunt cu sutele pe pagina BCR, (Erste Group).

Credit foto: Ziarul Unirea

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu