Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

O jumătate de milion de conaționali își serbează ziua numelui în a treia zi de Crăciun. Numele de Ștefan atribuit însă destul de rar noilor născuți

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O jumătate de milion de români îi poartă numele Sfântului Ștefan, sărbătorit de creștini în a treia zi de Crăciun. Odinioară extrem de popular, prenumele de Ștefan, dar si varianta feminină, Ștefana nu mai este în trendul preferințelor părinților, atunci când le dau nume copiilor. Dintre prenumele românești în tendințe sunt: Mihai, Andrei, Răzvan ori Ilinca, însă Ștefan, Ștefana, pur si simplu se întâlnesc foarte rar în ultimii ani, în înregistrările de Stare Civilă în Bistrița-Năsăud.

Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor a anunțat din timp câți Ștefani, Ștefania și derivate ale acestor nume avem printre noi: peste 350 000 de Ștefan și  în jur de 120 000 de femei cu acest nume. Cu tot cu derivate mai sunt încă alte câteva zeci de mii de derivate de genul Făneul, Ștefănel sau istvan, varianta în limba maghiară.

Părinții nu prea apelează la acest prenume în ultimii ani. în care băieții primesc prenume precum Lucas. David, dar și Andrei , Mihai ori Răzvan, iar fetele sunt numite Illinca. Dintre prenumele românești cu rezonanță biblică Maria este relativ întâlnit, însă ca un al doilea prenume, au precizat pentru Bistrița Express reprezentanți ai Serviciului Stare Civilă.

Numele de familie Ștefan e purtat de peste 7000 de familii din România

Ștefan nu este doar prenume, ci și nume pentru multe familii, peste 7000 potrivit Hărții numelor românești, un site care face clasificari de nume si indica raspândirea acestora pe teritoriul țării. Potrivit sursei citate ar fi al 17-lea nume de familie dintre numele frecvent întâlnite. Este purtat de peste 7200 de familii , în special din sudul și centrul țării.

Credit foto: https://www.hartanumeromanesti.eu

Share.

About Author

Lasă un comentariu