Reabilitarea Bisericii Evanghelice din Bistrița, începută printr-un proiect de finanțare europeană prin POR de 3,3 milioane de euro n-a fost finalizată nici la sfârșitul acestui an, în condițiile în care primul termen asumat prin contract de constructor era octombrie 2021, așa cum se poate vedea și pe panoul organizării de șantier (foto).
De atunci au curs mai multe termene de finalizare, însă niciunul onorat de constructor, o asociere între compania autohtonă MIS Grup și Iasicon SA, o companie din Iași. Administrația lăcașului de cult dar și municipalitatea sperau în vară ca lucrarea, începută în 2018 sa poată fi finalizata în noul termen asumat de constructor, în așa fel încât în 6 decembrie 2022, de Sfântul Nicolae, Biserica efigie a orașului să poată fi resfințită. Așa cum a anunțat în 11 iunie anul acesta, la slujba ecumenică organizată la 14 ani de la incendiul devastator care a distrus turnul Bisericii Evanghelice preotul paroh Johann Dieter Krauss, planurile erau ca odată cu ceremonia de resfințire a Biserici Evanghelice, aceasta să fie redenumită și să poarte numele Sfântului Nicolae, patronul spiritual al lăcașului de cult.
Acum noul termen pentru ceremonia de resfințire sunt Sărbătorile pascale, pentru că cel mai optimist termen de finalizare este martie-aprilie 2023. Aceasta a fost estimarea făcută de primarul Ioan Turc în ultima conferință de presă a anului. Întrebat de reporterul Bistrița Express ce se întâmplă cu finalizarea lucrărilor de reabilitare , primarul a spus că au fost mai multe termene, însă niciunul respectat: ” Au fost mai multe termene convenite cu constructorul la Biserica Evanghelică. Până în momentul de față niciunul dintre ele nu a fost respectat. Ultimul fiind, întradevăr , cel anterior datei de 6 decembrie. În 6 decembrie ar fi trebuit să aibă loc o liturghie de resfințire a Bisericii Evanghelice , (…) sper ca lucrările sa fie finalizate până cel mai târziu în martie anul viitor. Pentru că aceasta ca aceasta a fost discuție pe care-am avut-o ultima data care a avut loc cu executantul. În așa fel încât ce nu s-a reușit în decembrie, se va reuși în luna mai, pentru ca resfințirea să poată fi făcută tot cu prilejul altor sărbători importante” a estimat primarul Bistriței.
Întrebat dacă lipsa forței de muncă a fost invocată de constructor primarul Bistriței a spus că și deficitul de forță de muncă calificată este una din probleme, însă că sunt invocate și alte explicațiile tehnice: ”Explicațiile sunt multe., de natură tehnică. Vă asigur că vom fi, așa cum suntem și in momentul de față, extrem de atenți în ceea ce privește relația cu toți constructorii din Bistrița, de pe toate șantierele. Noi înțelegem că există și un deficit de forță de muncă, calificată. Nu putem face abstracție de aceste lucruri. Dar pe de altă parte observăm că pe alte șantiere lucrurile avansează bine și foarte bine, dar pe alte șantiere, in același context economic, lucrările avansează greu și foarte greu. Este important ca acei constructori care avansează greu sa fie ajutați …”a mai spus primarul Turc.
În urmă cu doi ani, la sfârșitul anului 2020 constructorul a cerut un alt termen în Consiliul Local Bistrița, invocând încetinirea considerabilă a lucrărilor după descoperile arheologice făcute, de la artefacte și oseminte, odată cu săpăturile făcute sub biserică dar și în jurul acesteia.
Citește și: