Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Președintele a promulgat legea care permite eliberarea electronică a cazierului judiciar. Nu se va aplica imediat, ci abia după ce două ministere elaborează proceduri

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Legea eliberarii în format electronic a cazierului judiciar, adoptată în decembrie anul trecut de Camera Deputaților a intrat în vigoare după ce președintele Iohannis a promulgat-o în prima zi lucrătoare a anului. Eliberarea electronică a cazierului judiciar nu va fi deocamdată posibilă, pentru că mai este nevoie de adoptarea  procedurilor de către ministerele Digitalizării, respectiv de Interne.

Administrația prezidențială a anunțat în 3 ianuarie promulgarea Legii pentru completarea unui articol din Legea privind cazierul judiciar care permite eliberarea electronică a cazierului judiciar, după ce inițial doar depunerae cererii se putea face online.

Potrivit noii legi a cazierului eliberarea gratuită  se va putea  face și electronic, ”La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip”. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică ”sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice” mai precizează legea astfel modificată. Noile prevederi mai au însă de așteptat un ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării prin care ” sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”. Legea prevede 6 luni pentru emiterea acest ordin.

Certificatul de cazier judiciar este documentul care atestă situația judiciară a unei persoane fizice sau juridice, în baza unei cereri. Certificatul de cazier judiciar este valabil 6 luni de la data eliberării, iar termenul de eliberarea fizică a acestui document este de 3 zile de la depunerea cererii la ghișeele aflate în secțiile de poliție.

 

 

Credit foto: StiriBotosani

Share.

About Author

Lasă un comentariu