Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Comisia de etică a UBB despre teza de doctorat a lui Lucian Bode, la a doua strigare: ”e profund viciată”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Comisia de etică a Universității Babeș Bolyai  a apreciat astăzi într-un comunicat de presă că suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a ministrului de interne Lucian Bode, ”se confirmă în marea lor majoritate”. Concluzia la care s-a ajuns luni este rezultatul unei a doua deliberări în cazul aceleiași teze făcută de comisia de etică a UBB, cu luarea în calcul a noi elemente și ar fi rezultatul unei autosesizări, după noile sesizări apărute în spațiul public.

Potrivit comunicatului transmis de comisie au fost constate două tipuri de abateri de la normele de citare în teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, iar abaterile etice  găsite sunt considerate suficient de importante pentru a concluziona că “teza este profund viciată”.

Comisia de etică constată că nu are posibilitatea de a-i da sancțiuni disciplinare titularului, pentru ca nu este membru al comunității academice, însă îi solicită acestuia  ”corecturi la teză şi retragerea cărţii publicate pe baza tezei, iar o eventuală republicare să fie realizată doar după corectarea tuturor abaterilor constatate”.

Dr Bode a dat în judecata UBB înaintea pronunțării comisiei

În schimb Lucian Bode a dat în judecată Universitatea Babeș Bolyai la Tribunalul Sălaj, județul de domiciliu al ministrului, încă din 5 februarie, înaintea deciziei comisiei, contestând UBB-ului dreptul de a se autosesiza în cazul său.

Este cea de-a doua pronunțare a comisiei de etică a UBB pe teza de doctorat a lui Lucian Bode, obținută la universitatea clujeană, după ce la prima pronunțare în 1 noiembrie anul trecut concluzia a fost  alta. Atunci comisia de etica a invocat că paragraful care i-a fost sesizat spre analiza și pentru care s-a folosit softul anti-plagiat, era un fragment izolat și ca n-a avut capacitatea sa analizeze întreaga teză. Decizia de atunci a comisiei de etică a fost intens criticata în spațiul public, iar jurnalista Emilia Șercan, cea care a formulat acuzațiile de plagiat și la adresa altor demnitari, printre care premierul Nicolae Ciucă a spus ca UBB a picat atunci testul de integritate și transparență.

Share.

About Author

Lasă un comentariu