Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Scandal uriaș pe noile legile educației, după ce ministra Deca le-a secretizat, la capătul a trei ture de promisiuni că le face publice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Frustrare imensă printre cei care urmăresc evoluția noilor legi ale educației, în societatea civilă dar și în mediile academice și ale învățământului preuniversitar, după ce în mod inexplicabil ministrul educației, Ligia Deca le-a secretizat în loc sa facă publică  forma pe care urmează s-o avizeze Guvernul, după consultarea publică, cu peste 10 000 de amendamente de vara trecută. 

Inițial ministra Deca a anunțat că  va da publicității forma la care s-a ajuns după consultări înaintea intrării pe circuitul guvernamental, însă după trei amânări, timp în care pe surse au apărut variante de modificare care au scandalizat opinia publică a venit anunțul stupefiant că nu vor fi publice. Mai mult chiar un comitet interpartinic în format restrâns cu reprezentanți ai PNL între care ex-ministrul Sorin Câmpeanu dar și ai PSD se vor consulta pe forma care nu este accesibilă publicului, după care acestea vor intra în circuitul de avizare al Guvernului.

Mai mulți universitari, între care decanul de la Științe politice din Bucuresti, Cristian Preda, profesorul Ciprian Mihaly de la UBB s-au arătat stupefiați, iar din zona politică, USR i-a cerut prin mai mulți parlamentari demisia ministrului numit de la Cotroceni.

Cristian Preda: ”E de neînțeles faptul că președintele cauționează o asemenea secretomanie”

Cristian Preda, decanul facultatii de Stiințe politice din Universitatea București, fost europarlamentar s-a arătat stupefiat de decizia ministrului educației: ” Proiectul legilor educației e secretizat.  Ministra a decis că au acces la el doar 6-7 peneliști și pesediști. Aceștia vor hotărî forma legilor care va intra în guvern” a scris pe facebook decanul de la Științe Politice, care a atras atenția că decidenți acuzați de fraude intelectuale vor vota și gestiona modificarile majore din educație. ”Acolo unde dr. Ciucă, dr. Bode și dr. Tâlvăr, toți acuzați de fraude intelectuale grave, le vor vota. Nu vom ști ce a propus ministra. Nici ce au adăugat cei care au acces la text. E de neînțeles faptul că președintele cauționează o asemenea secretomanie, tipică unui regim autoritar, nu unuia hrănit de libertăți ” a scris universitarul.

Prof Ciprian Mihali: ”am convingerea profundă că așa, cel puțin 10 ani de aici înainte școala românească va continua să se prăbușească”

Profesorul de la Facultatea de Filosofie a UBB, Ciprian Mihali, fost ambasador al României în Senegal a scris pe facebook că legile nu au nicio viziune, iar secretizarea lor demonstrează cât de proaste pot să fie: ”(…)astăzi, când au puterea absolută asupra a tot, scornesc niște legi ale Educației pe care aleg să le secretizeze, atât trebuie să fie de proaste sau de bine negociate politic în rețeaua lor privată. Aceste legi, elaborate sub patronajul mediocrului KWI si concepute de aceia și pentru aceia care au luat captiv învățământul românesc, sunt gândite într-o perspectivă pur administrativă, de garantare a continuării gestionării sistemului școlar prin lege de aceeași rețea politică de interese.

Legile nu au nicio viziune de viitor pentru școală și pentru țară, pentru că nu e nevoie de o viziune ca să decizi cine cum e numit și cine cum primește miliardele din PNRR. Și, mai ales, pentru că nu e nimeni în stare, printre acești baroni de carton ai Educației, să elaboreze așa ceva.

De aceea, am convingerea profundă că, din păcate, școala românească va continua pentru cel puțin 10 ani să se prăbușească, fără putința de a redresa, atâta vreme cât prin noile legi stăpânii își asigură privilegiile. E o perioadă lungă, vor fi patru decenii de derută și de înapoiere deliberată față de restul Europei, dar care vor fi asigurat „elitei” salarii și funcții pe viață”.

a scris profesorul Mihali.

Parlamentari scandalizați

Senatoarea USR Simona Spătaru, a cărui partid a chemat-o de mai multe ori în Parlament pe Ligia Deca pentru a da explicații, fără succes însă a reacționat foarte dur ”Cum să îți permiți să ascunzi societății tocmai proiectele ce urmează să modeleze viitorul copiilor acestei țări? Cu ce drept ministrul Ligia Deca ignoră necesitatea dezbaterii publice? De ce Coaliția Minciunii și Imposturii vrea ca aceste proiecte să treacă de avizarea Guvernului și să fie aduse în Parlament ascunse de analiza critică a societății civile? Cunoaștem răspunsul: fiindcă au un singur scop, acela de a ascunde plagiatorii, cu prețul distrugerii definitive a șanselor copiilor acestui popor”, a mai spus senatorul USR citată de Edupedu.ro.

Și senatorul USR Ștefan Pălărie a reacționat extrem de critic la ideea secretizării noilor legi ale educației: ” Suntem în 13-lea ceas. Noul ministru Ligia Deca s-a evidențiat, încă de la început, cu 3 termene amânate pentru noile legi. Și apoi cu marea surpriză – secretizarea legilor, ascunderea lor, adică o nouă încălcare a propriilor promisiuni. Reforma educației se face cu ușile închise și doar cu girul plagiatorilor.

Legile-secrete-Deca au ajuns să fie legile-pe surse-Deca. Secretomania și lipsa de deschidere față de partenerii educației îmi este semnalizată de aproape toți cu care vorbesc: elevi, sindicate profesorale, asociații” a scris pe facebook senatorul  Ștefan Pălărie.

Share.

About Author

Lasă un comentariu