Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Colegiul Liviu Rebreanu înființează profil bilingv cu limba franceză, la zece ani după ce un alt colegiu l-a desființat. Prima probă e peste 3 luni

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Colegiul Național Liviu Rebreanu va avea începând cu noul an școlar, 2023-2024 un nou profil, de filologie bilingv-limba franceză, pentru care urmează să se susțină probă de franceză în luna mai anul acesta.  Este prima dată când CNLR are o asemenea ofertă educațională cu un bilingv pentru limba franceza care se va adăuga profilului bilingv real-științele naturii- engleză, celui umanist științe sociale-engleză, respectiv profilului bilingv pentru germană ca limba a minorității- secția științele naturii.

Directoarea colegiului, profesoara Monica Halaszi este cea care a făcut anunțul înființării noului profil pe pagina sa de facebook. Contactată de Bistrița Express Monica Halaszi a explicat că decizia adoptată de consiliul de administrație de la CNLR a luat în considerare mai multe argumente, între care: recomandări ale forurilor europene de a pregăti absolvenți cunoscători a două limbi străine, variantele luate în calcul de proiectele noii legi a educației cu Bacalaureat cu examene la două limbi străine dar și de noile orientări ale pieței muncii, care îi avantajează pe cunoscătorii și a unei a doua limbi străine pe lângă engleză:  ” Engleza tinde să devină în  o limbă cunoscută de majoritatea copiilor. Credem că este corect să credităm și altă limbă străină, (…) avem parteneriate cu școli din Franța, Bistrița are și o tradiție de schimburi culturale cu Franța,” a enumerat dintre argumentele înființării bilingvului cu limba franceză directoarea Colegiului Liviu Rebreanu.

Câte ore de franceză va avea noul profil?

Monica Halaszi a mai spus și că CNLR a avut rezultatele bune la concursurile și olimpiadele de limbă franceză și că a avut și până acum clase de intensiv limba franceză. Noul profil va avea 5 ore de limba franceză săptămânal la care se va adăuga o oră de cultură și civilizație franceză care va include și lecții de geografia și istoria Franței.

Pentru admiterea la profilul bilingv-franceză CNLR va organiza în luna mai un test de limba franceză, care este eliminatoriu. Pentru copii din județ care au obținut DALF junior nu mai e necesar rezultatul examenului eliminator, testul DALF fiind recunoscut de CNLR, urmând să susțină doar testarea națională.

Înființarea noului profil bilingv cu limba franceză la CNLR vine la 10 ani de la desființarea bilingvului de francez de la Colegiul Național Andrei Mureșanu, în 2013, așa cum a confirmat  fostul deputat Cristina Iurișniți, profesoară de franceză la CNAM, chiar la postarea directoarei de la CNLR.

Colegiul Național Liviu Rebreanu are 8 clase a IX-a începând din noul an școlar 2023-2024:

 

Foto: fațada CNLR la absolvirea generației 2020, care nu a avut parte de festivitate de absolvire din cauza pandemiei

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu