Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Bistrița are de astăzi buget adoptat. E cel mai mare din istoria orașului, spune primarul. Care e explicația

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Consilierii locali au votat vineri după amiaza bugetul general al Bistriței pentru 2023, cel mai mare din istoria municipiului dar  și al instituțiilor conexe administrațiilor municipale. N-au votat chiar toți consilierii, pentru că patru n-au ajuns deloc la sedința de buget iar un al cincilea, care a avut câteva obiecții punctuale în timpul discuțiilor nu era în sală la momentul votului. Un consilier de opoziție de la PSD a cerut amânarea votului, pe motiv că pașii preliminari, adică dezbaterea publica, cea pe comisii și votul final ar fi fost excesiv de accelerați, dincolo de limitele legale, însă i s-a reproșat că politizează votul și că Bistrița nu-și permite să rămână fără buget într-un asemenea moment, și că din punct de vedere legal nu are dreptate Proiectul bugetului a avut și două contestații, unul pe bugetul general, legat de investiții din Ghinda, o alta pe bugetul Centrului Cultural, ambele venite din partea unei persoane fizice, care însă au fost respinse încă din comisii.

Bugetul general al Bistriței pe 2023, în  cifre brute este cel mai mare din istoria orașului, 568 milioane lei, iar pe secțiunea de dezvoltare unde sunt prevăzuți 307 de milioane de lei este de cinci ori mai mare decât în 2018 și cu 55 % mai mare decât cel din anul care tocmai s-a încheiat, pentru care trebuie spus și că nu a fost închisa execuția bugetară.

Cum s-a ajuns la acest buget?

Explicația cifrelor bugetare mari stă în aportul substanțial în anul acesta al proiectelor din PNRR, a finanțărilor europene clasice care pe marile proiecte de trafic au vârful execuției în acest an și nu în ultimul rând  a finanțărilor guvernamentale, inclusiv ”Anghel Saligny”, noul PNDL, dar și împrumuturile care ar urma să plătească achiziții și investiții precum sania de vară.

O mare parte din bani sunt prevăzuți pentru șantierele de infrastructura stradală și nu numai care au transformat Bistrița într-un mare șantier :  Axele, Linia Verde, reabilitarea infrastructurii stradale, inclusiv a trotuarelor dar și îngroparea rețelelor aeriene de cabluri pentru telefonie, televiziune și Internet. În paralel cu acestea au fost bugetate  amenajarea de noi locuri de parcare, la sol și supraetajate, în condițiile în care proiectele de infrastructură vor lăsa orasul fără mii de locuri de parcare după finalizare.

Pasajul de trecere subterană auto din zona Gării- a încins spiritele la dezbaterea bugetului

Pasajul de trecere subterană auto Gării -Tărpiului, pe care actuala administrație intenționează s-o realizeze cu bani din programul ”Anghel Saligny” în locul controversatului Centrului Intermodal al fostei administrații din aceeași zonă, proiect european oprit înainte de a intra în execuție a stârnit din nou discuții între consilierii PSD și primar, respectiv consilierii majorității. Tânăra avocata Augusta Săsăman (foto), consilierul PSD care a cerut și amânarea votului a susținut că pasajul nu va avea nicio finalitate, că va fi o gaură care va înghiți foarte mulți bani, în condițiile în care primarul deja a plusat de la  42 de milioane cat a avansat inițial  ca și costuri la 100 de milioane, cât e în buget. Primarul Turc i-a replicat ca nu face decat sa înlocuiasca un proiect megaloman care ar fi distrus zona cu un pasaj care sa tempereze traficul deficitar pe  axa nord-sud cu care Bistrița are o mare problemă. ”Vă deranjează un pasaj subteran când dvs ați vrut să faceți o altă pârtie în oraș, una la Gară… Nu vă ajunge Gaura neagră care e pârtia făcută de fosta administrație PSD, mai voiați una (..) Ne-am fi bătut joc de proprietățile acelor oameni din zona Gării și din zona Tărpiului” a izbucnit primarul Turc. El a explicat si că suma e prezumată în condițiile în care programul Anghel Saligny nu poate finanta proiecte mai mari de 42 de milioane de lei, iar valoarea exactă a investiției la pasaj nu o poata indica decat studiul de fezabilitate.

Ce alte proiecte din secțiunea de dezvoltare sunt bugetate?

Construirea unei piețe agroalimentare multietajate în zona Decebal;  reabilitarea termică a blocurilor de locuințe;  achiziționarea a zeci de autobuze electrice;  investiții masive în educație, prin reabilitarea infrastructurii și dotarea cu echipamente digitale a unităților de învățământ; modernizarea tuturor locurilor de joacă pentru copii și construirea altora noi; – amenajarea de noi spații verzi pentru relaxare” toate apar cu bugetare în bugetul adoptat vineri.

Iar lista continuă: ”pregătirea documentațiilor pentru edificarea unui complex olimpic de natație în zona Cocoș și a unui complex de agrement în zona fostei baze Mecanica;
– amenajarea unor noi piste de cicliști;
– achiziționarea unui cabinet stomatologic mobil pentru persoanele defavorizate;
– modernizarea, reabilitarea și extinderea rețelelor pentru iluminat public;
– extinderea rețelelor de alimentare cu gaze naturale pentru Sărata și Slătinița;
– stație de tratare și conducte de canalizare pentru Slătinița;
– stație de încărcare a acumulatorilor pentru autovehicule electrice și hibrid;
– extinderea sistemului de management al traficului;
– îmbunătățirea eficienței energetice la clădiri rezidențiale și publice;
– extinderea și transpunerea în format GIS a noului PUG al municipiului și a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă” a scris pe facebook primarul Turc

”Pe componenta culturală, vom continua demersurile de constituire a Teatrului Municipal, vom organiza concerte de calitate destinate tuturor categoriilor de public, dar vom avea în vedere și reabilitarea Căminului Cultural Ghinda.
De asemenea, pe componenta economică sunt prevăzute investiții destinate susținerii mediului antreprenorial” a mai scris primarul Turc.

 

Share.

Lasă un comentariu