Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cum a ajuns apa din Bistrița-Năsăud să aibă al 5-lea cel mai mare tarif din țară? Vezi pe ce loc suntem la canalizare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Locuitorii din Bistrița-Năsăud plătesc printre cele mai mari tarife pentru apa potabilă din țară (al 5-lea cel mai mare tarif) în timp ce la canalizare facturarea pe metrul cub ne plasează pe al 10 -lea loc într-un clasament al celor mai scumpe servicii, potrivit datelor ANRSC, consultate de BistrițaExpress. Directorul general de la Aquabis spune că în realitate tarifele practicate în alte județe ar fi mai mari decât o arată tabelul ANRSC, însă că nu toată societățile ar fi depus documentațile de avizare a prețurilor.

Potrivit datelor de pe site-ul  ANRSC la 1 februarie 2023, cuprinzând tarifele aprobate societăților regionale de apă canal, Aquabis Bistrița-Năsăud cu 7,33 de lei /mc ( fara TVA)are al 5-lea cel mai mare tarif perceput în țară. Tariful din Bistrița-Năsăud pentru apă este depășit doar de cel din Călărași, Iași, Vaslui (8,16 lei/mc) și Buzău care are cel mai mare preț la metrul cub de apă, de 8,23 de lei.

Tariful la apă din Bistrița-Năsăud este cel mai mare din Regiunea de Dezvoltare Nord Vest, potrivit datelor Agenției de Reglementare. Prin comparație, vecinii din Cluj au 4,41 de lei/mc, cu excepția zonei Turda care are un alt operator care tarifează la 7,17mc) iar la Oradea tariful pentru apă este de 4,14lei/mc, net inferior Bistriței. În Maramureș apa este tarifată la 4,64 lei/mc potrivit ANRSCE iar în Sălaj se aplică același tarif ca și în Cluj, de 4,41 lei mc, fiind vorba de aceeași societate,  Apă-Canal Someș. Satu Mare are un tarif ceva mai mare, însă sub cel practicat de societatea din Bistrița-Năsăud.

Locul 10 național la tarifele pentru canal 

Nici tariful perceput de Aquabis  pentru canalizarea apei nu este mic deloc, dimpotrivă e în top 10 tarife mari. Astfel potrivit datelor prelucrate de Bistrița Express din tabelul prețurilor avizate de ANRSC la 1 februarie anul acesta, la canalizare plătim 6,16 lei/mc fără TVA. Cel mai mare preț din țară e plătit de cei arondați societăților din Ilfov și București, 7,24 lei/mc. urmați de cei din Iași, Olt Turda, Argeș, Satu-Mare, Targu Jiu , Călărași, care au 6,21 lei/mc la canalizare.

Conducerea Aquabis spune că nu e chiar așa

Directorul general al Aquabis Bistrita-Năsăud, Ioan Șandru spune că toate companiile de apă din țară au fost  afectate de creșterile prețurilor la energie și de inflația foarte mare, însă că nu toate societățile și-au avizat încă la ANRSC noile prețuri și că la nivel național situația reală nu ar fi cea arată de ultime date de pe site-ul reglementatorului. ” În ianuarie(nn la ultimele majorări ale tarifelor) noi ne-am dus cu o marjă mică de creștere: 3% la apă și 5% la canal, însă inflația a fost de 15,3%” a spus Șandru.

Două runde de scumpiri în 2022

Aquabis BN a crescut de două ori prețurile anul trecut: odată începând din 1 aprilie 2022 pe fondul cresterilor din energie, (6,24 lei/mc (fără TVA) la apă și pentru canalizare – epurare, prețul este de 5,15 lei/mc (fara TVA) iar a doua oară în decembrie 2022 cu aplicabilitate din 1 ianuarie 2023 când apa costa 7,33 de lei mc fără TVA, iar canalizarea a ajuns 6,16 lei mc. tot fără TVA.

Share.

About Author

Lasă un comentariu