Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

O lege care înăsprește pedepsele pentru traficul de droguri dar și posesia drogurilor, inițiată printre alții de doi foști parlamentari bistrițeni, a fost adoptată ieri de Camera Deputaților. Un deputat PSD din BN saluta adoptarea

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputații au adoptat, săptămâna aceasta un proiect legislativ vechi de patru ani  care stabilește pedepse substanțial mai mari pentru  oferirea, vânzarea, distribuirea, procurarea sau cumpărarea drogurilor de risc dar și  deținerea lor cu închisoarea de la 3 la 10 ani. Pedepsele cresc substanțial  în cazul drogurilor de mare risc, de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. Legea care are drept inițiatori și doi foști parlamentari bistrițeni, Cristina Iurișniți și Ionuț Simionca a mai fost adoptată odată, dar retrimisă atunci de președinte înapoi în Parlament. Interesant este că adoptarea acesteia a fost salutată de un parlamentar PSD de Bistrița-Năsăud, Bogdan Ivan, drept ”un pas uriaș împotriva traficanților de droguri”.

Bogdan Ivan, care este și el inițiatorul unui proiect legislativ care țintește traficul și consumul de droguri, inclusiv cel din școli, proiect aflat în circuitul legislativ, a postat pe facebook alături de o fotografie cu deputatul bistrițean Daniel Suciu un  text în care scrie că legea votată miercuri a fost scoasă din sertar, dar că, odată cu adoptarea se rezolva o mare parte din proiectul inițiat de el, Daniel Suciu, presedintele PSD Marcel Ciolacu si alti parlamentari PSD: ”După ce la finalul anului trecut am inițiat alături de Presedintele PSD Marcel Ciolacu, colegul meu deputat de Bistrita, Daniel Suciu și mai mulți colegi din PSD un proiect de lege care incriminează traficul de substanțe psihoactive și testarea presupușilor consumatori, a început o dezbatere masivă în spațiul public pe tema traficului de droguri. În acest context, o lege aflată în procedură legislativă avansată, trimisă de Președintele României la reexaminare, a fost “scoasă de la sertar”. și a rezolvat o parte importantă din proiectul de lege inițiat de noi: pedepse cu închisoarea pentru traficanții de droguri!” a scris Bogdan Ivan.
Deputatul bistrițean vorbeste acum, după ce inițiativa sa a fost criticata pentru ca nu ofera soluții pentru dependenții de consumul de droguri, si de nevoia unei legi care sa sprijine victimele : ”Adoptarea acestei legi(nn legea adoptata miercuri)a fost un pas mai rapid pentru a rezolva problema pedepselor pentru traficanți, urmând ca odată cu finalizarea procedurilor parlamentare să avem și o lege prin care putem identifica și sprijini victimele traficului de droguri!”a scris Ivan.
Au fost si deputați care au respins incriminarea consumului
La votul de ieri, înainte de adoptarea cu largă majoritate au fost și voci care au susținut dezincriminarea consumului în cantități mici sau respingerea pedepsei cu închisoarea pentru consum: Dacă vrem cu adevărat să combatem consumul de droguri atunci trebuie să susținem dezincriminarea consumului de minim 3 grame pentru consum propriu și să finanțăm centrele de reabilitare pentru foști consumatori și dependenți.” sau 

„Stimați colegi, invocați valorile tradiționale ale statului român. Ei bine, valorile tradiționale ale statului român nu includ pușcăria ca soluție pentru droguri. Problema drogurilor în România nu este o problemă de infracționalitate ci o o problemă de sănătate publică.” sunt doar două din pozițiile luate de doi deputați independenți. 

Forma legii adoptata in Senat

Citește pe același subiect și:

Share.

About Author

Lasă un comentariu