Duminică în cea de-a doua zi din programul manifestărilor dedicate Bisericii Evanghelice din Bistrița, vedeta devina orga acesteia, veche din 1795 readusă acasa după 5 ani de reabilitare minuțioasa într-un atelier brașovean. Un organist celebru în România, Eduard Antal va concerta mâine în avanpremiera turneului sau național Orgile României, ajuns anul acesta la ediția a 5-a. De regulă concertele lui Eduard Antal sunt programate anual în lunile iulie-august, însă muzicianul a fost cucerit de ideea de a cânta la o orgă faimoasă la un asemenea eveniment.
A marturisit la Radio România Cultural și ca are multe emoții legate de acest concert si ca abia asteapta sa cante la o orgă de care era fascinat maestrul sau, .„De orga din Bistrița am aflat în prima zi de Conservator. Profesorul meu, domnul Dan Racoveanu mi-a arătat câteva fotografii cu orga Prause povestindu-mi că este orga dumnealui de suflet deoarece acolo a susținut primul său concert de orgă. M-am convins repede din imagini că este orga barocă cu cel mai frumos prospect din țară și mă gândeam, la acea vreme, dacă eu voi ajunge vreodată să cânt acolo, mai ales că la momentul în care aflasem de ea nu se afla într-o stare grozavă. Mă bucur că a sosit și clipa în care mă voi convinge singur de frumusețea acestei orgi și sunt recunoscător că voi avea șansa să pot adăuga și orga de la Bistrița la colecția personală de instrumente reper la care am avut onoarea să cânt.” a spus Eduard Antal într-un interviu pentru Radio România Cultural.
Reabilitarea celei mai mari orgi construite de celebrul Johannes Prause a durat nu mai puțin de 5 ani, timp în care a fost demontată și transportată în urmă cu 5 ani și transportată la Hărman în județul Brașov, acolo unul dintre puținele ateliere specializate din România, cu echipa de restauratori.
Artistul spune ca a văzut orga de la Bistrița pe când se lucra la reabilitarea acesteia, însă n-a vut ocazia sa cânte până acum la acest instrument de excepție ”Astăzi orga și-a recăpătat strălucirea datorită muncii de restaurare realizată de atelierul COT de la Hărman coordonat de domnul Arpad Magyar. Cunosc îndeaproape activitatea și calitatea acestor modelatori de orgă și am încredere deplină în munca lor, cu siguranță instrumentul va suna la fel ca în anul inaugural 1795. Recent am avut ocazia să văd în atelierul lor de lângă Brașov o parte din procesul de restaurare și am putut admira îndeaproape toate ornamentele specifice, dar încă nu am avut ocazia să ascult glasul acestui instrument”, e explicat organistul Eduard Antal pentru sursa menționată
Concertul avanpremiera a Turneului Orgilor din România, de anul acesta este programat în 14 mai la ora 18.00, în condițiile în care restul turneului se desfășoara în perioada verii în lunile iulie -august, așa cum se întâmplă an de an de patru ani încoace.