Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un magazin cu produse chinezești din Bistrița a fost închis vineri de Protecția Consumatorilor. Nu e deschis nici acum. A încasat amenzi de 76000 de lei

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un magazin chinezesc din Bistrița a fost închis temporar la sfârșitul saptamanii trecute de comisarii Protecției  Consumatorilor din cauza unei serii lungi de deficiențe depistate. De la parfumuri care n-au ce sa caute la vânzare din cauza unei substanțe din conținut interzise pe piața europeană, până la artificii comercializate fără autorizație, jucării periculoase notificate prin sistemul comunitar sau etichete de îmbrăcăminte fără traducere în limba română, lista care a dus la închiderea magazinului din zona Big, pare fără sfârsit. Deocamdată magazinul este închis și potrivit CJPC nici nu va deschis până nu-și remediază problemele pentru care au încasat și 9 amenzi.

La controlul magazinului din zona Big cu produse chinezești, administrat de  Feng Yun Trading SRL au participat inclusiv  comisarii șefi ai Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Cluj, Lucian Rus și Stelian Dolha. În urma acțiunii de verificare la magazinul chinezesc, administratorii magazinului s-au ales cu nu mai puțin de 9 amenzi contravenționale, câte una pentru fiecare deficiență majoră și vor trebui sa pătească amenzi de 74000 de lei pe lângă oprirea temporară a activității. Pe lângă aceste măsuri, nu vor mai putea vinde  produsele neconforme, în valoare de peste 3.000 lei (parfumuri, brichete, jucării raportate prin Rapex) . În plus a fost dispusă și oprirea temporară a comercializării unor produse cu probleme de etichetare până la remedierea deficiențelor, în principal obiecte de îmbrăcăminte cu probleme de etichetare în valoare de peste 10.000 lei.

Lista neregulilor găsite la magazinul controlat, potrivit comunicatului de presă transmis de OPC ar fi:  comercializarea unor brichete fantezie care permit acționarea de către copii cu ușurință, fiind considerate produse periculoase;- comercializarea unor produse cosmetice care au în componență substanța butilfenil metilpropional fiind printre ingredientele interzise în produsele cosmetice din țările Uniunii Europene, – comercializarea unor jucării care fac obiectul notificărilor Rapex, fiind considerate periculoase la nivelul UE,– comercializarea unor produse de încălțăminte fără pictogramele care să indice compoziţia materialelor utilizate la producerea acestora, – comercializarea produselor textile, cosmetice, jucării, fără informații în limba română; la jucării și la produsele electrice au fost identificate și produse cu marcaj CE neconform,  – comercializarea unor produse contrafăcute și a unor produse (artificii) care se comercializează fără autorizație.

”Comisarii CJPC Bistrița-Năsăud vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare. Aspectele invocate în cadrul acestui comunicat sunt ilustrate cu imagini realizate în timpul controlului și după remedierea lor.” a precizat comunicatul de presă CJPC Bistrița-Năsăud.

Informație de context: Butilfenil metilpropional, substanța găsită în parfumurile retrase de la vânzare e pe lista produselor interzise de UE din 2021. Potrivit unor studii ar cauza mâncărimi și inflamații ale pielii. Poate declanșa o sensibilitate a pielii, iar iritațiile pot deveni din ce în ce mai grave cu fiecare expunere.

Share.

About Author

Lasă un comentariu