Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Reacție la creșterea fiscalității pentru micile firme: radieri pe bandă rulantă în Bistrița-Năsăud în primele luni din 2023.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Creșterea enormă a fiscalității pentru microintreprinderi din prima zi a anului 2023, când acestea au ajuns să plăteasca 16 % impozit pe profit în loc de 3% impozit pe venit, daca nu au angajați, la pachet cu majorarea salariului minim la 3000 de lei, i-a determinat pe mulți antreprenori sa-si radieze firmele. În Bistrița-Năsăud efectul a fost un procent de radiere- record de firme încă din prima lună a anului. Iar trendul a continuat și în următoarele luni

Statisticile Registrului Comerțului arata cum s-a simțit unda de șoc în rândul micilor firme din județ: în ianuarie 2023 cu 144 de firme închise, procentul radierilor a fost masiv în Bistrița-Năsăud de 122,22% față de ianuarie 2022, cu primul loc din țară la distanță uriașă față de orice alt județ.

În februarie au fost șterse din Registrul Comerțului alte 97 de mici firme din Bistrița-Năsăud cu 62% mai mult decat în februarie 2022. În martie radierile de firme au continuat la un nivel ridicat, chiar daca județul a trecut după două luni pe locul 1 la nivel național, pe al doilea loc la radierile micilor firme, cu un procent de 29 %., arata datele ORC consultate de Bistrița Express.

Si-au facut calculele si au decis că nu mai merită să continue

La final de aprilie  radierile s-au mai temperat, județul trecând pe locul 4 la capitolul renunțării la firme, cu 86 de radieri.

În total în perioada ianuarie-aprilie 2023 au dispărut 422 de firme din Bistrița-Năsăud. ” Am avut clienți care pur si simplu n-au mai putut rezista, e vorba de firme mici, în care administratorul presta toată activitatea, cum sunt cazurile unor șoferi de taxi. Și-au facut calculul asa: daca la fiecare 1000 de lei rămași după ce scad toate  cheltuielile mai  trebuie sa dau statului câte 160 de lei, chiar nu merită. Si au renunțat la firmă. Au fost destl de mulți care au gândit așa. ” a exemplificat pentru Bistrița Express administratorul unei firme de contabilitate.

Informații de context: Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 emisă în iulie trecut a adus modificări importante regimului fiscalitate afectand, începând din 1 ianuarie 2023 regimul de funcționare în special a microintreprinderilor, dar și impozitul pe dividende si multe alte modificari fiscale

Share.

About Author

Lasă un comentariu