Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Două expoziții itinerante dedicate Ansamblului Cotroceni au vernisaj marți la Bistrița

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Fascinanta istorie a Cotroceniului din 1679 până la finalul perioadei comuniste este prezentată marți în două expoziții itinerante ale Muzeului Național Cotroceni de Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița. E vorba practic de două expoziții  una dedicată istoriei ansamblului Cotroceniului, o alta funcționalități de Palat al Pionierilor. Vernisajul celor două expoziții, .Ansamblul Cotroceni. Istorie și arhitectură (1679-1989)” și „Palatul Pionierilor – Istorii Subiective” va avea loc marți, 30 mai 2023, ora 13.00, la Palatul Culturii din Bistrița iar vizitatorii le vor putea viziona până pe 31 iulie 2023 în foaier.
”Expoziția „Ansamblul Cotroceni. Istorie și arhitectură (1679-1989)”, prezentată de Muzeul Național Cotroceni pentru prima dată în 2019, a fost dedicată împlinirii a 340 de ani de la punerea pietrei de temelie a Bisericii Mănăstirii Cotroceni, a 30 de ani de la finalizarea lucrărilor de restaurare a ansamblului și celei de-a XXVII-a ediții a Zilelor Europene ale Patrimoniului. Expoziția fotodocumentară cuprinde mărturii inedite ale diferitelor funcționalități dobândite de-a lungul timpului de ansamblul Cotroceni, monument de o valoare excepțională prin istorie și arhitectură, respectiv mănăstire domnească, reședință princiară, palat regal, palat al pionierilor, muzeu, sediu al Administrației Prezidențiale. Partenerii expoziției: Muzeul Național Peleș, Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Academiei Române, Institutul Național al Patrimoniului” precizează organizatorii,
Despre Proiectul expozițional „Palatul Pionierilor – Istorii Subiective” reprezentanții Centrului Cultural Municipal scriu că prezintă o parte importantă din istoria Palatului Cotroceni, din perioada 1949-1976, și că scopul este valorificarea, prin metode multimedia, a patrimoniul generat de acea perioadă, patrimoniu ale cărui surse sunt încă accesibile. ”Mărturiile subiective ale pionierilor de atunci sunt trecute prin filtrul istoric, construind, practic, narațiunea perioadei în care Palatul Cotroceni a definit copilăria acelor generații.
Expoziția a făcut parte din proiectul Cotroceni IStory, realizat de Muzeul Național Cotroceni și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național” se precizează pe pagina de facebook a Centrului Cultural Municipal.
Share.

About Author

Lasă un comentariu