Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Lorant Sas: atitudinea politicienilor români față de discursul premierului maghiar a fost rusinoasă

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul REPER de Bistrița-Năsăud, Lorant Sas consideră drept rușinoasă lipsa de reacție a liderilor partidelor parlamentare românești la discursul premierului maghiar ținut la Băile Tușnad la finalul săptămânii. Lorant Sas a scris într-o postare pe facebook că nu știe ce a fost mai rușinos la final pentru România: ce a zis Orban pe pământ românesc sau lipsa de reacție a politicienilor din partidele mainstreem

”Știți ce este mai rușinos pentru România, în comparație cu discursul premierului maghiar de la finalul săptămânii precedente? Faptul că niciun politician român “din prima linie” sau șef de partid parlamentar nu a reacționat în vreun fel. Toți au tăcut, indiferent de culoarea politică, cu excepția Ramonei Strugariu, președinte al Partidului Reper și europarlamentar” a spus Sas, care a ținut să precizeze că doar copresedinta REPER europarlamentarul Ramona Strugariu a exprimat imediat  o poziție publică față ce s-a întâmplat la Băile Tușnad în weekend.

Europarlamentar REPER: lui Orban ar trebui să i se amintească despre ghetourile proprii în care şi-a parcat educația, cultura şi presa, nu să fi fost primit în vizite de curtoazie”

Lorant Sas a redat pe pagina sa de facebook fragmente din declarațiile co-presedintei REPER  referitoare la vizita premierului maghiar: ”Viktor Orban nu avea ce căuta în vizite de curtoazie la guvern. Marcel Ciolacu trebuie să explice ce înseamnă “începutul unei frumoase prietenii” pe care o anunță Viktor Orban. Dacă e o prietenie de table între doi amici cu simpatii comune sau dacă împrieteneşte România cu prietenii Rusiei. Nu asta este negocierea pentru Schengen, a greşit. Aceea se face la Haga şi la Viena. Pe Viktor Orban nu l-a invitat MAE la Băile Tuşnad, aşa că este cât se poate de legitim, chiar recomandat, să îi spună să-și vadă lungul nasului. MAE a procedat corect.

Transilvania şi Ținutul Secuiesc sunt România, iar pe frații ortodocşi, dacă tot îi invocă Orban, să nu-şi mai permită să îi înțepe cu bancuri proaste la ei acasă, pentru că ei conviețuiesc în bună pace cu frații lor catolici sau de alte religii, etnii şi naționalități. Iar dacă tot recunoaşte drepturile colective ale minorităților, trebuie să arate acest lucru în primul rând în Ungaria, respectându-le aceste drepturi: minorități religioase, sexuale, etnice, de orice fel. Deocamdată le încalcă flagrant aceste drepturi.

Dacă Uniunea Europeană trece prin momente grele şi există un pericol, acela vine de la iliberali precum Orban, care atacă permanent drepturi fundamentale şi îl protejează pe Putin, în timp ce Ungaria este beneficiar net de finanțare europeană. (…)Problema cu Viktor Orban este, de fapt, că în loc să găsească câte un premier prin Europa care să-l aşeze în banca lui şi să-i amintească despre ghetourile proprii în care şi-a parcat educația, cultura şi presa, găseşte “isteți” utili precum Marcel Ciolacu, să îi deschidă larg uşa cabinetului, taman când alții sunt foarte prudenți unde şi când îl invită. Iar asta îi dă aripi. Dar trebuie să fii bun ca el, la nivel discursiv şi politic, să poți face asta. Iar Ciolacu nu este.” a mai spus liderul REPER.

 

Share.

Lasă un comentariu