Un nou complex dedicat serviciilor sociale, realizat din bani europeni de administrația din Beclean a fost inaugurat astăzi, 17 august în stațiunea Figa în prezența a numeroase oficialități în frunte cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, cel care a fost implicat în calitate de ministru al fondurilor europene dar și de director ADR N-V în proiect. Centrul de zi, o clădire cu mai multe niveluri construit în apropiere de Centrul Legacy va oferi servicii medico-sociale complexe dar și spațiile aferente pentru tineri și copii, între care pista de biciclete și zona pietonală de 1 kilometru și un spațiul de joacă exterior de 1ha plus un amfiteatru verde destinat spectacolelor verde și vizionărilor de film.
Serviciile medico -sociale sunt destinate persoanelor cu posibilități financiare mai reduse, exclusiv din Beclean, spre deosebire de Legacy, care are servicii de relaxare pentru localnici dar și pentru comunele din GAL-ul Ținutul Haiducilor. Cu totul Consiliul Local Beclean a identificat circa 1000 de beneficiari care vor putea primi servici gratuite, pentru restul beneficiarilor serviciile medicale fiind plătite ”Centrul social de zi completează serviciile de data asta medicale pentru beneficiari pe care le oferim. Așa cum ați văzut avem aparatura de ultima generație iar acest lucru presupune și niște condiții aparte și un personal aparte” a explicat primarul Nicolae Moldovan, care spune că se caută medici de specialitate pentru a acoperi gama complexă a serviciilor pentru care deocamdată primăria a apelat la cunoscutul medic Letiția Vlăduțiu: ”deschidem și posibilitatea de a căuta medici de specialitate, presupune niște condiții speciale, o avem pe doamna Vlăduțiu care ne asigura tranziția spre medici de specialitate. Si acest centru se adresează 90 la sută, beneficiarilor cu titlu gratuit, de data aceasta numai beclenarilor. Avem aproape 1.000 de beneficiari selectați care vor putea gratis să vină și să facă proceduri în funcțiile de necesitățile și problemele lor. Avem prin proiect pistă de biciclete, zonă de promenadă, spațiu de joacă, amfiteatru în aer liber.” a explicat primarul la inaugurare în fața unui public numeros dar și a numeroase oficialități între care ministrul Marcel Boloș, parlamentarii Ioan Deneș și Daniel Suciu, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, prefectul Teofil Cioarbă, subprefecții Ioan Zagrean si Decsei Attila, si mai mulți șefi de deconcentrate.
Ministrul Boloș:”Brandul Beclean se duce deja departe”
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, implicat în multe din proiectele europene ale Becleanului, atât în calitate de director al ADR Nord Vest cat si ca ministru al Fondurilor Europene a vorbit extrem de laudativ la adresa administrației orașului, considerată de multă vreme un exemplu de bune practici în atragerea finanțărilor europene : ’Este un prilej de bucurie pentru mine să ma aflu aici. Din timpul foarte putin pe care-l am la dispoziție mi-am rupt ca sa fiu azi aici. dăm startul unor astfel de proiecte de importanță majoră pentru un oraș cum este Becleanul, Becleanul este un un simbol național. Becleanul se vede de departe la investiții, ca exemplu de bune practici. De cate ori am avut ocazia am fost mereu un ambasador al modelului de dezvoltare pe care l-am găsit aici la Beclean, indicându-l ca și exemplu de proiecte pentru oameni. Tot ce a însemnat accesarea de fonduri europene aici le regasiți . Pe primarii din țară îi invit sa vada cum se pot face minuni aici cu bani europeni”a spus Boloș, cel acre a fost prezent la majoritatea recepțiilor și inaugurarilor de obiective cu finanțări europene ale orașului
Bolos a relatat si ca fiind in satul sau natal ieri (în Hodișu, comuna Poieni, județul Cluj” ar fi întrebat unde sunt copiii din sat si i s-a raspuns că sunt la Figa, o stațiune facută din fonduri europene ”. Brandul Beclean se duce deja departe, dincolo de limitele județului, și ușor-ușor ajunge un punct de reper la nivel național„ a completat Boloș.
Oficialii prezenți la inaugurare au făcut și ei declarații laudative la adresa primarului din Beclean. ”Ar trebui fie sa-l transferăm la Bistrița, fie să-l clonă,” a spus Radu Moldovan despre cel care și-a anunțat intenția de a candida la presedinția Consiliului Județean, în cazul în care el va renunța, așa cum a spus-o în repetate rânduri: ”Nicolae Moldovan, un om vizionar, a devenit un brand de bune practici nu numai la nivel județ ci și la nivel european, este o dovadă vie că atunci când îți dorești să faci ceva pentru comunitate nu ai niciun fel de piedică(…)Faceți un exercițiu de memorie cum arăta Becleanul acum 15-20 de ani și cum arată astăzi. Mă bucur că oamenii de din zonă pot beneficia la Băile Figa nu numai de condiții de recreere, ci și de tratamente medicale (..). Îmi pare rău că în municipiul reședință de județ, unde funcționează și spitalul de urgență, oamenii nu au astfel de beneficii pentru recuperare”, Mă gândesc ori să te transferăm la Bistrița ori sa te clonăm” a spus printre altele Radu Moldovan.
Și subprefectul Ioan Zăgrean, reprezentantul liberlilor a avut cuvinte de laudă si i-a urat lui Nicolae Moldovan sa-și realizeze toate planurile politice: ”: cunosc acest loc (nn stațiunea Figa) sunt foarte emotionat pentru ca cunosc acest loc, eram consilier local atunci când s-au început demersuril, pentru aceasta stațiune, atunci nu stiam ce va iesi (…) Îți doresc ca ceea ce iți propui in plan politic sa ti se realizeze, esti un model de primar, nu numai pentru Bistrița-Năsăud, ci și din țară” i-a transmis subprefectul Ioan Zagrean.
Centrul Social Beclean-fișă tehnică
Centrul Social de Zi oferă servicii socio-medicale complexe, mai precis oferă terapii cu unde șoc Shockwave, Drenaj limfatic, Magnetoterapie, Electroterapie, Kinetoterapie, Terapie prin mișcare, Sală de Fitness, Terapie cu unde scurte Shortwave, Terapie prin radiofrecvență, Laseroterapie, Sală de recuperare prin termoterapie, Împachetări parafină, Împachetări nămol, Baie galvanică 4 celule, Hidromasaj. Mai există Cabinet medical, Cabinet consiliere psihologică și Cameră de relaxare, plus spații administrative., informează Primăria Beclean
Centrul Social de zi va oferii terapii de recuperare fizică și psihică prin intermediul aparaturilor de ultimă generație, care vor contribui la îmbunătățirea calității vieții pentru toate tipurile de persoane, inclusiv categorii vulnerabile.
Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 13 – „Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii”, Prioritatea de investiţii 9b – „Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare”, Obiectivul specific 13.1 – „Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România”.
”Obiectivul general al proiectului îl constituie prevenirea marginalizării și excluziunii sociale, creșterea gradului de incluziune socială și îmbunătățire a calității vieții pentru următoarele grupuri vulnerabile: persoane de vârsta a treia și alte categorii identificate ca vulnerabile din punct de vedere medical sau social de la nivelul comunității, inclusiv persoane cu dizabilități, copii care provin din familii aflate în dificultate, persoane toxico- dependente din orașul Beclean. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 5 milioane de euro” a precizat Primăria Beclean