Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

USR îi cere Guvernului să se abțină să taie bursele sociale ale copiilor care și-au pierdut un singur părinte. Ce explică ministerul de resort

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 USR solicită oprirea tăierii burselor pentru copiii orfani care au pierdut unul dintre părinți si îi cere Ministerului Educației să revină asupra metodologiei de acordare a burselor de anul acesta scolar. O petiție care a trecut de 7000 de voturi initiată de un ONG, ”Exista viața după doliu” a cerut Minsiterului sa revina asupra deciziei.

În timp ce pensiile speciale și sinecurile sunt neatinse, Guvernul Ciolacu anunță că taie bursa socială pentru copiii orfani care au pierdut doar un părinte. Adică, în loc să oprească jaful din bani publici ca să acopere gaura din bugetul țării, vor să facă economii de pe urma unor familii care trebuie să se descurce cu un singur venit” a scris USR într-un comunicat de presă.

Comunicatul informează și că deputata USR Oana Țoiu a transmis Ministerului Educației o scrisoare prin care îi cere minitrului Ligiei Deca să oprească chiar de astăzi tăierea burselor pentru copiii care au pierdut un părinte. ”Ministerul Educației trebuie să renunțe la această tăiere absurdă și să repare astăzi metodologia acordării burselor, pe care a modificat-o în acest caz în rău. Care este logica pentru care taie o bursă necesară exact când costurile conexe educației, rechizite, gustare, sunt din ce în ce mai mari, nu știm. Nu știm nici ce speră Ministerul să economisească de pe urma unor familii care se descurcă cu un singur venit, dar trebuie să înceteze astăzi să facă economii pe spatele familiilor vulnerabile. Acest guvern a crescut imens risipa și doar anunță reforme bugetare, dar nu a tăiat niciun cost propriu încă, se duce însă cu economiile la copii înainte de începerea școlii”, spune deputata USR.

USR îi transmite ministrului si ce anume sa modifice: ” articolul 10, paragraful b din metodologia de acordare a burselor școlare : ”Trebuie revizuit Articolul 10, paragraful b din «Metodologia Cadru de acordare a burselor școlare» pentru a include iar copiii care au pierdut un părinte. Situația nu este asimilabilă integral familiilor monoparentale deoarece copiii orfani nu beneficiază de pensie alimentară. Sunt peste 12.000 de semnături pe o petiție civică ce susține același lucru cerut de părinți în audiențe. Școala va începe oricum cu promisiunea încălcată a Guvernului privind legea salarizării unitare și creșterile salariale ale profesorilor și educatorilor”, a mai scris USR.

Informații de context: Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare în anul 2023-2024, pusă în dezbatere de Ministerul Educației, face diferența între elevii cu un părinte decedat care pot primi bursă socială, dacă se încadrează într-un anumit venit pe membru de familie (nn 1898 lei) și elevii cu ambii părinți decedați, care pot beneficia de bursă socială indiferent de venit. Termenul de orfan nu mai apare deloc. Ministerul Educației susține printr-un secretar de stat că a luat această măsură pentru „adaptarea metodologiei la legislația în vigoare, în condițiile în care codul civil nu prevede termenul de orfan. (Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației pentru edupedu.ro)

Un voluntar al Asociației Există viață după doliu”, Lavinia Dinu a lansat o petiție pe Declic.ro, Orfan în România, care a strâns peste 7000 de semnături, prin care se solicită modificarea articolului 10, litera b, din elevi cu ambii părinți decedați în elevi orfani. Orfanii sunt copiii care și-au pierdut un părinte sau pe amândoi.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu