Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Specialist în investiții despre una din cele mai mari greșeli financiare pe care le fac românii. Care este profilul financiar al bistrițenilor?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cei peste 40 de ani de comunism au influențat mult modul în care ne raportăm la bani. Creditele împovărătoare, datoriile pe la prieteni și cheltuielile în exces încă ne caracterizează. Dar ultimii ani au adus schimbări semnificative în relația românilor cu banii și un interes crescut pentru programele de educație financiară și investiții – după cum ne spune Cristian Huzmezan, specialist în investiții și profesor de educație financiară la Școala de bani BCR.

Rep: Aveți o experiență de peste 10 ani în domeniul bancar și sunteți profesor de educație financiară. Care este profilul financiar al bistrițenilor?

Cristian Huzmezan: Concitadinii mei, la fel ca majoritatea românilor, au un profil financiar mai degrabă conservator. Acest profil a fost determinat de istoria țării noastre și de faptul că în peste 40 de ani de regim comunist, românii au fost privați de accesul la informație. Iar acest lucru cântărește foarte greu, și nu doar când vorbim despre un profil financiar.

Ceea ce mă bucură foarte mult, mai ales în ultima vreme, este că, pe zi ce trece, văd tot mai mulți oameni interesați de starea lor financiară, și că mulți întreprind acțiuni pentru a o îmbunătăți. În plus, sunt dispuși să încerce să „simtă gustul“ piețelor financiare și, astfel, ajung să obțină primele rezultate din investiții în acțiuni, chiar și pe piețe internaționale.

Rep: Care considerați că este cea mai mare greșeală financiară pe care oamenii o fac?

C.H: De fiecare dată când mi se adresează această întrebare mă gândesc la mine, la cum eram și la ce făceam eu, înainte de a avea această experiență în domeniu.

Cea mai mare greșeală, la modul general vorbind, este reticența la schimbare, dublată de frica de a părăsi zona de confort. Sigur, lipsa de acțiune poate fi o greșeală în orice domeniu, nu doar în cel financiar.

Când vorbim despre greșeli financiare, acestea diferă, de la caz la caz. Consider, însă, că una dintre cele mai mari greșeli este să trăiești dincolo de posibilitățile tale financiare. Mă refer aici la încălcarea a două dintre cele 10 reguli de bază, pentru o independență financiară, și anume, regula 50/30/20 (cheltuieli/nevoi/economii) și regula celor 24 de ore ‒ amână achiziția cu 24 de ore: cu banii tăi nu e bine să fii impulsiv!

Împrumuturile prea mari, cheltuielile în exces și lipsa economiilor pot duce la dificultăți financiare pe termen lung, care afectează mult calitatea vieții.

Rep: Ați predat la Școala de bani BCR cursuri de educație financiară la care au participat până acum peste 1500 de persoane de toate vârstele. Ce îi învățați pe cursanți?

C.H: La un curs de educație financiară organizat de Școala de bani BCR, cursanții învață despre gestionarea banilor, economisire, investiții, planificarea bugetului, credite, dobânzi și alte concepte financiare sănătoase. Scopul acestor cursuri este să îi ajute pe oameni să dobândească abilități solide în gestionarea resurselor financiare personale.

Obiectivele cursanților sunt diferite, dar, în esență, ele pot fi reduse la următoarele, în funcție de contextul de viață în care oamenii se află:

  • Pregătirea pentru pensie
  • Finalizarea studiilor copiilor
  • Achiziția unei locuinte
  • Înființarea unei afaceri
  • Finalizarea unei achiziții semnificative (auto, renovare, hobby)

Rep: Considerați că sănătatea financiară este la fel de importantă ca sănătatea fizică și cea mintală și spuneți că pentru a avea sănătate financiară este nevoie de o educație financiară foarte bine înțeleasă. De la ce vârstă și în ce mod ar trebui începută această educație financiară, pentru a fi „sănătoși financiar“ în viață?

C.H: Educația financiară poate începe încă din copilărie. Sigur, este important să ținem cont de nivelul de înțelegere al copiilor. Concepte simple despre economisire, cheltuieli și importanța gestionării banilor pot fi introduse încă din jurul vârstei de 5-6 ani. Ulterior, puteți adăuga informații mai complexe, despre alcătuirea unui buget, investiții și datorii.

Rep: Pe 14 septembrie vorbiți la conferința Între sine și bani – un eveniment organizat de Asociația Educație pentru succes și susținut de Școala de bani BCR. La ce să se aștepte bistrițenii de la acest eveniment?

C.H: Sunt onorat să mă aflu într-o foarte bună companie la acest eveniment, alături de Petronela Rotar, Gelu Duminică și Ciprian Mihali, invitați ca vorbitori. Între sine și bani își propune să îi inspire pe bistrițeni să trăiască cea mai bună versiune a vieții lor – aceea pe care și-o doresc, de fapt – și să își reorganizeze prioritățile și resursele, astfel încât să își urmeze visurile și să ducă o viață autentică. Vom vorbi despre relația cu banii și tiparele și traumele legate de bani, despre cum să trăim autentic într-o lume plină de filtre și falsă fericire, despre cum să transformăm obstacolele în oportunități și, desigur, despre cum să facem alegeri financiare inteligente.

Trebuie să menționez și că intrarea la eveniment, care are loc la Palatul Culturii, între orele 18-20:30 este gratuită, în limita locurilor disponibile. Cei interesați de eveniment pot afla mai multe detalii pe www.educatiepentrusucces.ro

 

 

 

 

 

 

Share.

2 comentarii

    • Simona Bozbici în

      Mai multe puteți afla in 14 septembrie la o conferinta organizata la Palatul Culturii din Bistrița la care dl Huzmezan conferențiaza alături de sociologul Gelu Duminica, profesorul universitar Ciprian Mihali, psihologul Petronela Rotar.

Lasă un comentariu