Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cum a ajuns să fie votată legea de creștere a salariilor personalului din CJAS, ținută în Parlament de la începutul anului? Un deputat bistrițean a scris cum s-a întâmplat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Angajații Caselor Asigurărilor de Sănătate sosiți din toata țara în București  la un alt miting de protest au primit în aplauze marți vestea că deputații au introdus pe ordinea de zi și votat în regim de urgență proiectul de lege , care le permitea cresterea salarială promisă de la începutul anului de Guvern. Ei au pus capăt, odata cu votarea actului normativ, grevei care bloca activitatea Casele Asigurărilor de Sănătate de la începutul acestei luni.
Proiectul de lege scris și trimis de Guvern după negocieri cu sindicatele la capătul unui alt protest făcut de angajații CJAS a trecut de Senat în luna martie, însă a rămas blocat în Camera Deputaților. Forul decizional în cazul proiectului de lege nici măcar nu l-a dezbătut în comisiile de specialitate. Marți, 14 noiembrie proiectul a fost însă pus de urgență la vot și adoptat cu largă majoritate deși cu o zi în urmă nici măcar nu figura pe ordinea de zi.
Deputatul PNL Diana Morar a scris pe facebook cum a prins viteză adoptarea proiectului:  Am reușit să impunem astăzi introducerea pe ordinea de zi și adoptarea proiectului de lege care prevede măsuri privind creșterea drepturilor salariale ale personalului din sistemul de asigurări sociale de sănătate, răspunzând astfel solicitărilor angajaților CNAS, care au protestat în ultima perioadă.
În această dimineață, liderul BNS, Dumitru Costin, și-a asumat reluarea activității în cel mai scurt timp, după adoptarea PLX 172/2023 (nn numele dat în Camera Deputaților proiectului), astfel că angajații caselor de asigurări de sănătate vor începe de astăzi efectuarea plăților pentru spitale, servicii medicale și medicamente” a scris Diana Morar pe facebook.
Potrivit deputatului liberal  modificările realizate de proiectul de lege implică fondurile proprii ale CNAS, fără implicarea bugetul de stat, ”dar repară o serie de inechități importante între angajații din domeniul asigurărilor sociale de sănătate și cei din alte instituții, cu funcții similare”.
Proiectul care majorează salariile personalului din Casele Asigurărilor de Sănătate a trecut la vot cu o larga majoritate. Au votat pentru 203, contra 1, abtineri 55. Dintre deputații de Bistrița-Năsăud au fost la vot doar cei doi parlamentari liberali, Diana Morar si Robert Sighiartau și Lorant Sas, membru REPER, neafiliat, potrivit tabelului de vot consultat de Bistrița Express. Au absentat cei doi deputați PSD, Daniel Suciu și Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.
sursa foto: facebook BNS
Share.

About Author

Lasă un comentariu