Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

A trecut de Senat proiectul de lege care nu le va mai permite vânzătorilor de droguri să scape fără închisoare. Proiectul mai are un hop. Deputatul bistritean Diana Morar e printre initiatori

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Doar o lună și jumătate i-a trebuit proiectului Legii ”2 Mai”, care vizează vânzătorii de droguri de mare risc, să treacă de votul Senatului. Proiectul legislativ care înăsprește pedepsele pentru cei care vând droguri până la 10 ani și nu mai permite sentinte cu suspendare a fost adoptat luni de senatori cu o largă majoritate și va intra în dezbaterea Camerei Deputaților care este decizională în acest caz. Proiectul este inițiat de un grup de aproape 30 de parlamentari liberali, printre care și deputatul de Bistrița-Năsăud, Diana Morar. La votul din Senat a votat favorabil doar unui dintre cei doi senatori bistrițeni, este vorba de Ioan Deneș (PSD). Celălat senator de Bistrița-Năsăud, trecut recent la AUR, Ovidiu Florean, n-a fost  deloc la vot. 

Ce prevede proiectul legii supranumite ”2 Mai”?

Inițiativa liberalilor, supranumită Legea 2 Mai, în memoria tinerilor uciși în aceasta vara de un șofer drogat prevede că  nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul
infracţiunilor de vanzare de droguri sau substanțe de natură să induca efecte halucinogene dar și că pedeapsa se majorează la un interval de 3 la 10 ani  (față de 2-7 ani, pedeapsa actuală), dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă. Aici puteți consulta proiectul legislativ:

Potrivit ministrului justiție, Alina Gorghiu, inițiator al proiectului în calitate de senator, pe parcursul anului 2022, 810 inculpați au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni de trafic de droguri (intern sau internațional), însă dintre aceștia doar  402 au fost condamnați la pedepse cu executare, pentru 379 de persoane, instanțele au pronunțând hotărâri de condamnare cu suspendarea executării pedepsei. ”Vorbim de aproape 47% dintre traficanții de droguri care, deși condamnați, nu fac închisoare”  aprecizat Alina Gorghiu ca justificare a inițierii proiectului.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu