Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Au fost aproape 2000 de cazuri în 29 județe. Câte au fost în BN?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministerul Sănătății a declarat marți seara epidemie de rujeolă (pojar) în România, după ce numărul cazurilor înregistrate de la începutul anului a atins aproape 2000 în 29 de județe. Boala, care poate fi evolua chiar și letal în anumite cazuri, este extrem de contagioasă. Până la inventarea vaccinului antirubeolic în 1953 a fost principala cauză de deces a copiilor sub 5 ani la nivel mondial.

Ministerul Sănătății susține că a declarat acum epidemie de rujeolă, după o creștere îngrijorătoare în ultimele saptamâni a numărului de cazuri pentru a face posibilă vaccinarea copiilor între 9 si 11 luni (vaccinul este administrat de regula prima doză în a12-a lună) dar si a celor cu schema de vaccinare incompletă.

Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă a transmis Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă. De regulă vaccinul ROR (împotriva rujeolei, rubeolei și a otitei) se administrează la 12 luni și o a doua doză la 5 ani în schema de vaccinare din România.

Potrivit datelor  Centrului de Control al Bolilor Transmisibile, consultate de Bistrița Express la 30 noiembrie anul curent în România au fost înregistrate 1855 de cazuri în 29 de județe și București, din care în ultima saptamana de raportare (24 noiembrie-30 noiembrie) au fost 169, cele mai multe în Brasov (69) si Bucuresti (59). 

În Bistrița-Năsăud n-au fost semnalate cazuri în saptamana pentru care exista înregistrari la Centrul de Control al Bolilor, însă de la începutul anului și până acum  în județ au fost înregistrate 10 cazuri, asa că judetul se numara printre cele 29 cu cazuri anul acesta. La nivel național cele mai multe cazuri de pojar înregistrate anul acesta au fost în județul Mureș 628 , în timp ce vecinii din Cluj au fost pe locul 4 la numarul de cazuri cu 194 de îmbolnăviri în întreg anul și 6 în ultima saptamana din noiembrie.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu