Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

În jur de 300 000 de români poartă numele Sfântului Nicolae, însă zecile de derivate ridică la 800 de mii numărul celor care își sarbatoresc onomastica astăzi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Numele celui mai darnic sfânt, Sfântul Nicolae este purtat de aproape 300 000 de români (294 635) în variantă curată, arată statisticile  Direcției Generală de Evidență a Persoanei, consultate de Bistrița Express. Astăzi însă își sărbătoresc onomastica și cei care poartă nume derivate din Nicolae, adică încă o jumătate de milion de cetățeni români. Cele mai multe sunt Nicoletele:  în jur de 220 de mii  fete și femei din România. 

Nicolas a caștigat teren în fața variantelor românesti: Nicușor, Nicu și Neculai

Numele de Nicolae are nu mai puțin de 31 de variante derivate masculine și alte 32  variante feminine, potrivit înregistrarilor de la  Direcției Generală de Evidență a Persoanei, În loc de Nicolae mulți părinți au considerat mai potrivite variantele diminutivale gen Nicușor , Nicu  sau forma de Neculai, iar pentru fete, Nicoleta, Niculina, sau Nicola au frecvența de departe cea mai mare.

Varianta intrată pe filieră spaniolă, de Nicolas a prins teren în ultimii ani și a ajuns aproape surprinzător  pe a doua poziție ca frecvență după Nicolae (sunt 51145 de români cu acest nume) în timp ce Nicușor sunt 45159, Neculai  sunt 39 485, iar numele de Nicu este trecut în cărți de identitate în cazul a 23 160 de oameni.

Nicoleta (220 de mii) este de departe cel mai întâlnit nume feminin derivat din Nicolae, în timp ce următorul, Niculina este de 5 ori mai puțin întâlnit (41629 de femei și fete), iar Nicole, al treilea ca frecventă,  îl poartă de 10 ori mai puține, respectiv  în jur de 14000. Există în schimb și Nicola, purtat de 4329 dar si Nicolița (5340 de femei si fete). Există apoi tot felul de variante de Nikky, Nico, Nikolle, Nicoleana sau Nikka dar si Nikolette sau Nikoletta, scrise ca atare în cărțile de identitate.

Una peste alta cu tot cu derivate, numele de Nicolae este purtat de puțin peste 800 de români.

Citeste si cât de raspandit este numele unui alt sfant: Sf Apostol Andrei:

Numele Andrei e purtat de o jumătate de milion de români, iar Andreea de alte 350 de mii. În Bistrița-Năsăud e a 4-a alegere la prenume masculine

Share.

About Author

Lasă un comentariu