Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

USR cere schimbarea ministrului Justiției după publicarea raportului anual mondial al Transparency Internațional: ”România aproape ca în epoca Dragnea”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

USR a comentat poziționarea României în  raport anual al Transparency International, publicat astăzi, care plasează țara noastră  pe lista ţărilor UE cu cele mai slabe performanţe în ceea ce privește aplicarea măsurilor de combatere a corupției.

USR spune că după ultimele lovituri date justiției, poziționarea României e aproape de cea pe care o avea în epoca Dragnea și cere înlăturarae actualului inistru al Justiției, Cătălin Predoiu.

Nu este deloc suprinzător, în contextul în care asistăm în ultimii ani la o competiție între PSD și PNL cine să dea mai multe lovituri Justiției, în timp ce arbitrul Iohannis îi încurajează de pe margine. Sub „preocuparea” și „îngrijorarea” președintelui Iohannis, o rețea antireformistă a acaparat justiția, a bătut palma cu politicienii, i-a hărțuit și, uneori, îndepărtat din justiție pe magistrații curajoși și a pus umărul la deturnarea luptei anticorupție” scrie USR într-un comunicat de presă.

USR cere înlocuirea lui Predoiu, despre care spune că e dirijat de președintele Iohannis pentru a putea fi relansată lupta anticorupție: ”Avem nevoie de un nou ministru al Justiției, unul care să nu fie dirijat de Klaus Iohannis și de oameni fără implicare politică, competenți, la șefiile DNA și Parchetul General pentru care lupta anticorupție să devină din nou o prioritate.

USR susține că nu e suficient să vorbești despre combaterea corupției, dar sa faci pe dos: ”Băltirea în zona gri a clasamentelelor internaționale care măsoară cum e percepută lupta împotriva corupției îți arată că statul de drept nu funcționează eficient și nu există încredere în eficiența instituțiilor(…) să vorbești despre combaterea corupției, să aplauzi la bilanțuri anuale, să zici că modifici legile ca să ai rezultate anticorupție, ci trebuie să și acționezi în acest sens. Or, ce a făcut Predoiu, sub umbrela PSD-PNL și cu acordul lui Iohannis, modificând legile justiției și dând drumul numirilor de procurori șefi pe o procedură în care politicul decide cine conduce instituțiile anticorupție și împotriva criminalității organizate, nu avea cum să ridice țara în clasamente anticorupție, ci să o afunde și mai mult”,   afirmă deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției.

USR susține și că, după declinul din epoca Dragnea, când a pierdut patru puncte în acest clasament, România a reușit să recupereze doar două, ajungând la 46 de puncte, mult sub media UE (de 64 de puncte): ” Și acolo a rămas după 2021, nu s-a mai schimbat nimic în bine în ultimii doi ani. Tot ce au stricat în justiție PSD și PNL, în ultimii doi ani, se va putea repara doar într-o perioadă mult mai mare de timp” scrie comunicatul.

Informație de context

România se află pe locul 63 din 180 de țări în privința percepției asupra corupției, la coada Europei, alături de Bulgaria și Ungaria în raportul Corruption Perceptions Index 2023, realizat de Transparency International.

Danemarca este în topul acestui clasament, cu un scor de 90 de puncte, urmată de Finlanda și Noua Zeelandă cu 87 și, respectiv, 85. Pe pozițiiel următoare se află Norvegia (84), Singapore (83), Suedia (82), Elveția (82), Țările de Jos (79), Germania (78) și Luxemburg (78) .

 

Share.

Lasă un comentariu