Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Lorant Sas: comasarea europarlamentarelor cu localele încalcă jurisprudența CCR și recomandările europene. Chiar Ciolacu a sesizat în trecut Comisia de la Veneția

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul de Bistrița-Năsăud, Lorant Sas atrage atenția că o comasare a alegerilor în varianta vehiculată recent: europarlamentare cu locale e împotriva deciziilor CCR, a recomandărilor Curții de la Veneția, a ceea ce declarau unii din conducătorii actualei coaliții de guvernare și chiar a bunului simț. Lorant Sas a reamintit pe facebook că Marcel Ciolacu este cel care a sesizat în urmă cu 4 ani Comisia de la Veneția în privința faptului că nu pot fi făcute modicări la sistemul electoral în anul alegerilor.

Comasarea alegerilor este noua petardă politică a coaliției PSD-PNL” a scris  deputatul Reper pe facebook: ”Se consumă ședințe tensionate între ei, liderii din teritoriu își dau cu părerea și cu toții își fac calcule despre cum primarii din teritoriu ar contribui la rezultatul fiecărui partid. Dar nu interesează pe nimeni că ceea ce fac este împotriva jurisprudenței CCR, a recomandărilor Comisiei de la Veneția, împotriva bunului-simț, a principiilor guvernatoare ale statului de drept şi chiar împotriva a ceea ce ei înşişi susțineau acum ceva vreme” a scris Lorant Sas.

Deputatul bistrițean invoca și decizia CCR din 2012 care precizează clar că : “ organizarea la aceeaşi dată a celor două categorii de alegeri determină încălcarea dreptului de a fi ales, prevăzut de art.37 din Constituţie.”

Lorant Sas a găsit și documentul semnat de  Marcel Ciolacu, când a sesizat în 2020 Comisia de la Veneția cu privire la posibila încălcare a jurisprudenței Uniunii Europene prin modificarea legilor electorale cu mai puțin de un an înainte de alegeri:

În opinia noastră, reflectată în pozițiile adoptate anterior de cele mai reprezentative organisme europene în materie, precum Comisia de la Veneția, realizarea unor modificări structurale de asemenea natură ale sistemului electoral, afectează în mod direct stabilitatea dreptului electoral, putând favoriza anumite partide, în tentația lor de a-și crea condiții avantajoase în competiția electorală. Este așadar un abuz de putere evident, care încalcă în mod flagrant Constituția României și standardele de bună practică în materie electorală definite de Comisia de la Veneția și împărtășite de toate statele membre ale Uniunii Europene. Considerăm, că operarea unor modificări atât de ample asupra legislației electorale, cu foarte puțin timp înainte de data alegerilor, ar crea un precedent inacceptabil în spațiul Uniunii Europene, cu efecte incalculabile pe termen lung ce ar putea altera în mod ireversibil fundamentele democrației românești și europene.” a scris Lorant Sas

Share.

About Author

Un comentariu

  1. PNL o ţine langa cu comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale desi acest lucru nu are nici o ratiune, dar a uitat de modificarea sistemului electoral pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi care a fost definită de prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, în februarie 2020, drept prioritatea numărul unu a liberalilor. De asemenea eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali reprezintă este o altă temă față de care liberalii au avut o poziție categorică, dar care a rămas neonorată . Pensiile speciale ale aleșilor locali nu au fost eliminate, ci doar prorogate an de an pentru a nu intra în plată. Si exemplele ar putea continua. Acum liberalii se lamentează cu masuri de-a dreptul idioate privind comasarea alegerilor , in speranta că aceatea ar putea să-i salveze la alegerile care se apropie.

Lasă un comentariu