Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Diana Morar despre principalele beneficii ale comasării alegerilor. Decizia, oricare ar fi, trebuie luată rapid

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul Diana Morar explică într-o postare făcută pe facebook cum a ajuns comasarea alegerilor europarlamentare cu localele, o idee viabilă. Deputatul bistrițean, care a participat la sedința  liberalilor în care s-a dezbătut subiectu,  vorbește despre impactul bugetar  semnificativ, dar și despre faptul că un asemenea calendar ar putea asigura o participare semnificativ mai mare la vot. 

”Am susținut de multă vreme varianta comasării, cu mai multe argumente legate de eficientizarea activității administrative și a economiei cheltuielilor bugetare (aproximativ 2 miliarde lei – spre comparație impactul bugetar pentru creșterea pensiilor este de 4 miliarde lei).

Chiar dacă ideea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare a venit de la PSD, iar opoziția critică vehement acest scenariu, este o variantă pe care PNL o ia serios în calcul, acest aspect fiind discutat ieri în ședința forului de conducere a partidului, unde s-a agreat începerea discuțiilor pe acest subiect în coaliția de guvernare. Din punctul nostru de vedere, principalul beneficiu ar fi dat de o participare mai mare la vot asigurând astfel reprezentativitatea, pe lângă avantajele bugetare și legate de organizarea eficientă a unui an electoral încărcat!” a precizat deputatul bistrițean.

Deputatul bistrițean explică însă că e nevoie de dezbatere rapidă și armonizare de legislație ca un asemenea scenariu să poată întâmpla:  ”Având în vedere termenele foarte strânse și necesitatea armonizării legislative ce implică măsurile de organizare a alegerilor comasate pe data de 9 iunie, decizia va fi luată destul de repede și va fi un calendar predictibil al tururilor de scrutin  Sunt importante și discuțiile din interiorul partidului, consultările cu filiale și dezbaterile, pentru a lua cele mai bune decizii pentru români” a mai scris Diana Morar.

Ea scrie și că indiferent de declarațiile actorilor politici care s-au speriat de o asemenea posibilitate, tot ce contează este interesul oamenilor: ” celor care s-au speriat La finalul zilei, indiferent de insinuările partidelor speriate de ideea comasării, din diverse motive, interesul oamenilor rămâne prioritate zero, astfel ca în planul în prim planul preocupărilor PNL stă actul de guvernare și prioritățile legislative ale sesiunii parlamentare ce începe astăzi”

 

Share.

About Author

Un comentariu

 1. PNL o ţine langa cu comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale desi acest lucru nu are nici o ratiune, dar a uitat de modificarea sistemului electoral pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi care a fost definită de prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, în februarie 2020, drept prioritatea numărul unu a liberalilor.
  (vezi: https://romania.europalibera.org/a/cum-a-%C3%AEngropat-pnl-prioritatea-n…)
  De asemenea eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali reprezintă este o altă temă față de care liberalii au avut o poziție categorică, dar care a rămas neonorată . Pensiile speciale ale aleșilor locali nu au fost eliminate, ci doar prorogate an de an pentru a nu intra în plată.
  Culmea ipocriziei este că pe liberali i-a apucat abia acum eficientizarea activității administrative și a economiei cheltuielilor bugetare, invocînd o economie de 2 miliarde lei (500.000 de euro) comasarea alegerilor. In schimb n-au făcut nimic pentru reducerea cheltuielior de functionare a statului desi la începutul anului 2023 a fost depus la parlament proiect de LEGE initiat de deputatul Vlad Benga din partea USR, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României, care prevedea inclusiv eliminarea pensiilor speciale pentru alesii locali.
  (Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)
  Proiectul initiat de Vlad Benga din partea USR, a zăcut in sertarele Parlamentului, inclusiv după rotativa guvernamentală cu Nicolae Ciucă devenit presedintele Senatului , care nu a catadicsit să-l pună pe ordinea de zi, dar acum PNL se lamentează că România se află in situatie precară din cauza cheltuielior bugetare la nivel central si local.
  (vezi si: (https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)
  Si exemplele ar putea continua.
  Acesti liberali neputinciosi care au ajuns conform sondajelor a cincea roată la căruta politicii se lamentează cu măsuri de-a dreptul idioate privind comasarea alegerilor , in speranta că aceatea ar putea să-i salveze la alegerile care se apropie.

Lasă un comentariu