Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

TeraPlast a cumpărat două fabrici ale grupului austriac Wolfgang Freiler din Ungaria plus o divizie de distribuție

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Grupul TeraPast își extinde capacitățile în Ungaria după o achiziție de anvergură: cumpărarea Grupului Wolfgang Freiler de la familia Uhl din Austria care dețin două fabrici în Ungaria și o divizie de distribuție pentru Europa Centrală și de Vest, anunță compania bistrițeană într-un comunicat de presă

”Grupul TeraPlast începe anul 2024 în forță. În urma finalizării negocierilor, a fost semnat acordul pentru achiziția Grupului Wolfgang Freiler de la familia Uhl din Austria, care deține facilități moderne de producție în Ungaria și o divizie dinamică de distribuție pe mai multe piețe din Europa Centrală și de Vest” a precizat grupul bistrițean

Prețul tranzacției a fost stabilit la 16,53 milioane de euro, sumă despre care Teraplast Grup spune că este acoperită din surse mixte (interne și finanțare bancară), la care se adaugă ”un mecanism de „earn-out” în funcție de EBITDA realizată de Grupul Freiler în 2024” . ( Practic e vorba de un termen contractual care afirmă că, dacă o afacere atinge anumite obiective financiare, în cazul acesta o anumita marjă de profit vânzătorul va primi o sumă mai mare la final).

”Achiziția extinde și completează portofoliul de produse al Grupului TeraPlast, facilitând accesul la noi piețe, cu potențial ridicat, din centrul și vestul Europei. Structura businessului care face obiectul tranzacției reprezintă, așadar, un pas semnificativ în extinderea exporturilor Grupului în vestul Europei” a mai precizat comunicatul.

Dorel Goia: Pornim cu planuri ambițioase către piețele din Vest odată cu această achiziție

Președintele Consiliului de Administrație TeraPlast, Dorel Goia a explicat că tranzacția s-a încheiat după o analiză minuțioasă și calcule de oportunitate precise și a sfatuit mediul de afaceri să urmărească planuri de extindere și de dezvoltare și să nu încetinească ritmul de teama conflictelor:

”Parafăm acum rezultatul unei munci intense de analiză atentă și calcule precise de oportunitate. Întreg mediul de afaceri trebuie să urmărească planuri de extindere și dezvoltare pe termen lung, să ducă produsele și capitalul românesc în toată Europa, nu să încetinească de teama conflictelor sau să se lase descurajați de cei care cred mai puțin în perspectivele lor. În ultimii ani am investit masiv și am marcat un exit de succes, având în jur conflicte armate și o pandemie. Pornim cu planuri ambițioase către piețele din Vest odată cu această achiziție.” a spus  Dorel Goia.

Omul de afaceri Jürgen Uhl a afirmat potrivit comunicatului că  TeraPlast este un partener strategic ideal pentru a continua tradiția de 20 de ani de performanță și creștere a companiei: ”. Amplasarea fabricilor noastre și relațiile solide, de durată cu clienții sunt în armonie cu strategia de creștere a TeraPlast. A fost deosebit de important pentru mine că TeraPlast își propune să păstreze echipa actuală, asigurând astfel o tranziție lină a operațiunilor și colaborări de succes cu clienții noștri.” a declarat Jürgen Uhl.

Date tehnice legate de achiziție

”Grupul Wolfgang Freiler a fost achiziționat de la familia Uhl, care activează în mai multe domenii: construcții, imobiliare și HoReCa. Polytech și Pro-Moulding, cele două subsidiare ale Grupului Wolfgang Freiler, desfășoară activități de producție pe teritoriul Ungariei, în timp ce Freiler gestionează activitatea de distribuție. Polytech produce țevi pentru protecția cablurilor electrice și a fibrei optice, cu un grad ridicat de calitate. Pro-Moulding  este specializată în injecția de mase plastice. O altă entitate a Grupului deține o bază industrială extinsă pe 5 hectare de teren și hale în sud-vestul Ungariei. Produsele sunt comercializate pe piețele din Ungaria, Cehia, Austria, Germania și Franța, unde companiile dețin poziții solide de piață. În urma tranzacției, cei 144 de angajați ai Grupului Freiler se vor alătura echipei Grupului TeraPlast.

„Am demonstrat de-a lungul timpului că știm să creștem business-uri de succes în procesarea polimerilor și asta vom face și acum. Pornim de la o bază industrială solidă și o poziție geografică favorabilă pentru accesul la alte cinci țări din Europa de Vest. Totodată, preluăm business-uri cu potențial, active într-o piață în care concurența e mai redusă decât în România. Vom continua dezvoltarea Grupului Wolfgang Freiler prin investiții de 2 milioane de euro în dezvoltarea portofoliului de produse pentru infrastructură, pentru a ne întări competitivitatea în regiune.” a adăugat dl Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

În 2022, Freiler a înregistrat o cifră de afaceri de 31 milioane de euro și o EBITDA de aproape 4 milioane de euro, ceea ce înseamnă o marjă EBITDA de 12%, a mai precizat comunicatul.

Reamintim că la finalul anului trecut Grupul TeraPlast s-a extins și în Republica Moldova, acolo unde a achiziționat pachetul majoritar al producătorul de țevi Palplast:

Achiziție nouă în portofoliul Teraplast Grup: pachetul majoritar al unui producător de țevi din Republica Moldova

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu