Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Aquabis a renunțat la creșterea prognozată a tarifelor în anul electoral. Singura majorare este cea cu rata inflației

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Conducerea Aquabis a renunțat la planul de majorare a tarifelor de apă și canalizare în 2024, potrivit declarațiilor făcute astăzi de directorul general Ioan Șandru. Potrivit planului de creștere a tarifelor aprobat în 2022 odată cu criza prețurilor la energie, tarifele Aquabis la apă și canal, majorate atunci cu 29% la apă și 39% la canalizare ar fi urmat să crească din nou cu 15% la apă și 20 % la canalizare în 2024. Singura majorare pe care o vor face în acest an este o ajustare cu rata inflației, adică un 6,72% din primăvară, potrivit directorului Ioan Șandru. El a răspuns unei întrebări adresate de Bistrița Express.

Bistrița Express l-a întrebat pe directorul Ioan Șandru ce se va întâmpla cu majorarea tarifelor Aquabis prevăzută în planul de tarifare (foto)  adoptat la sfârșitul anului 2022 și dacă vor exista majorări. ”Aveam pentru anul 2024 creșteri în termen real de 15% la apă și de 20% la canal, dar s-a refăcut partea de politică tarifară și cea de analiză financiară pentru că, în urmă cu doi ani, când a crescut foarte mult prețul energiei electrice, s-a operat o modificare de tarif. Firma de consultanță a refăcut analiza financiară pentru a vedea dacă până la finalizarea Master Planului de apă și canalizare avem posibilitatea de a funcționa și de a returna împrumuturile. Astfel, în urma analizei, creşterea în 2024 la apă este zero, iar la canal tot zero, în schimb, trebuie să aplicăm inflaţia. Ne obligă legea. (…) Așadar, în 2024, se va aplica doar rata inflaţiei care a fost stabilită la 6,72%, cât a fost prognozată de Guvern“, a răspuns Ion Șandru.

Noile modificări de tarife, respectiv indexarea ar urma sa intre în vigoare fie din 1 martie, fie din 1 aprilie: ”Dacă se rezolvă toate documentele și apucăm să anunţăm populaţia, respectând regulile, va fi cu 1 martie, dacă nu, cu 1 aprilie”, a mai spus directorul Ion Şandru.

Aceasta este graficul de crestere a prețului aprobat în 2022 în ADI Apă Canal,  revizuit între timp. Conducerea Aquabis susține că analiza financiară a fost refacută de firma de expertiză financiară angajată. De altfel profitul fără precedent în istoria sa obținut de compania de apă în 2022 (exact anul majorărilor pe fondul scumpirii energiei) si prognoza pentru 2023 le-au permis o reajustare de tarife, total nepotrivită pentru societatea controlată de Consiliul Județean, într-un an de 4 ori electoral. Aquabis a obținut în 2022 un profit de 8,416 milioane de lei, aproape dublu față de 2021 când a obținut 4,486 mil lei și 3,42 în 2020. Și cifra de afaceri a Aquabis-ului a crescut uluitor de la 58,8 milioane de lei în 2021 la 82,8 milioane în 2022.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu