Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Bistrița are buget pe 2024. Discuției pe cifre i-a luat locul însă un joc de gleznă politic, după ce PSD a boicotat ședința

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bistrița are buget pe 2024 adoptat din a doua săptămână a lunii februarie, în oglindă cu ceea ce s-a întâmplat cu bugetul de anul trecut. Pentru că e an electoral însă, jocul de scenă, în registru mai degrabă minor, a eclipsat discuția pe cifre: PSD a boicotat ședința, așa cum a făcut-o de altfel si la cea în care s-au adoptat taxele și impozitele indexate cu rata inflației, după care s-a aruncat în acuze de tot felul, transmise pe canalul de WhatsApp. În ședința de buget primarul Ioan Turc i-a acuzat că au interes zero față de dezvoltarea orașului. Dincolo de comentarii și gesturi politice bugetul a trecut însă fără probleme. Bugetul pe 2024 a fost adoptat cu 14 voturi pentru, zero abțineri sau voturi împotrivă. Președintele de ședință ( Florin Urâte)  a fost înlocuit pentru o ședință, deși era ales pentru trei luni, din cauza absenței din localitate, ca urmare a unui concediu de odihnă. Ședința de buget pe 2024 a fost condusă de consilierul PNL Daniel Tiberiu Brici. Înaintea ședinței absența consilierilor  PSD a fost pusă pe seama unor motive diverse: absență din localitate, prezența în gardă, în cazul chirurgului Elisei, sau motive medicale. Ulterior însă PSD și-a asumat absențele susținând într-o postare că aleșii locali ai partidului l-au lăsat  pe primar și majoritatea să-și asume bugetul făcut.

Primarul Turc: scaunele goale, zero interes pentru oraș din partea celor de la PSD

După votul la buget, care a trecut cu 14 voturi (la începutul ședinței erau doar 12 consilieri) primarul Ioan Turc le-a mulțumit consilierilor locali prezenți: Vă mulțumesc pentru girul pe care l-ați dat pentru proiectele de hotărâre de astăzi, în primul rând cu proiectul de hotărâre care vizează bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Bistrița pe anul 2024a spus Ioan Turc, care i-a taxat pe consilierii din opoziție, absenți și de data aceasta (au mai lipsit tot în semn de protest la votul pentru adoptarea impozitelor și taxelor locale pentru 2024).

”Țin să remarc faptul că în partea stângă avem niște scaune goale ale consilierilor locali ai PSD. Aceste scaune goale exprimă, într-un mod neechivoc, foarte limpede, nivelul de interes pe care PSD îl are față de dezvoltarea acestui oraș. Același interes l-au avut și când l-au administrat, același interes îl au și acum când se află în opoziție și, lăsați-mă sa am si eu un punct de vedere:  scaune goale, adică zero interes”. a mai spus primarul Turc după sesiunea de vot din 12 februarie.

PSD despre boicotul la buget: ” L-am lăsat să-și asume bugetul(sic!) aceasta majoritate!”

Ulterior PSD, organizația municipală  a transmis un punct de vedere pe facebook în care îl acuză pe primar că a convocat ședința de buget mult prea aproape de ședințele pe comisii, la doar o oră dferență și că va urma o analiză, publică, ulterioară a investițiilor propuse: ” Să ne scutească domnul primar cu (sic! ) lecții de moralitate și lipsa de interes. Am văzut câtă importanță a dat domnia sa dezbaterilor pe buget, din moment ce a programat ședințele de comisii cu o oră înainte de plen. Nu il interesa opinia noastră, nu il interesa decât să și-l treacă. L-am lăsat să își asume bugetul această majoritate (sic!) și vom spune ceea ce credem despre investițiile primăriei separat, clar și concis” .

Postarea PSD referitoare la votul la buget face trimitere însă și la informații vehiculate cu insistență  de un ziar online, fără vreo legătură cu bugetul, care, cel puțin în partea referitoare la consilierul local s-au dovedit a fi un fake news:  ”Până una alta, poate ne spune domnul primar ce căutau angajatii primăriei să mute mobila consilierului PNL Cristian Munthiu, cu mașina primăriei ( nn. era vorba despre două cuști pentru câini, pe care consilierul le donase fundației care gestionează Adapostul de caini municipal, așa cum indică documentele prezentate de acesta pe facebook) și să se hotărască dacă e moral să cumpere celebrul consilier al domniei sale 3 spații ale primariei, în buricul târgului. Dar despre acestea vom mai discuta. Vă promitemsusține postarea PSD Organizația Municipală.

Același gen de retorică, care invocă afirmații fără legătură cu realitatea  a fost folosit de unii consilieri locali PSD pentru a explica lipsa din sală și la votul taxelor și impozitelor pe 2024, indexate cu rata inflației. Atunci consilierii PSD s-au inflamat și au susținut  că este vorba de o scumpire a taxelor si impozitelor în Bistrița însă majorarea cu 13,8 % (cuantumul ratei inflatiei anunțat de statistică) este obligatorie și a fost aplicata în toată țară, inclusiv în orasele conduse de primari din PSD.

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius -Horea în

    Asa cetateni asa consilieri !
    Si la dezbaterea publica pe Buget doar 5 (cinci) din 100.000 cetateni au fost prezenti si trei am luat cuvantul pe tema expusa.
    Platim si votam degeaba pe la locale doar sa instalam niste ridicatori de maini care nici macar nu au bunul simt sa isi justifice indemnizatia .
    Halal CL avem !!!

Lasă un comentariu