Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputat bistrițean reacție împotriva haosului din sistemul e-factura: ”niciun stat nu aplică măsura peste noapte așa cum e la noi”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Deputatul REPER Lorant Sas critică modul pompieristic în care Guvernul român a impus trecerea la sistemul e-factură, obligatoriu în UE abia din 2026. Parlamentarul bistrițean atrage atenția că peste tot sistemul este introdus în etape până în 2026, nicidecum peste noapte așa cum se întâmplă la noi, dar și că în țări care au generalizat sistemul, s-a revenit la aplicare graduală, după ce au decis că fac o eroare.
Lorant Sas atrage atenția și că micile firme riscă să închidă porțile după asaltul fiscal, majorarile de taxe, introducerea noului sistem și puseul inflaționist întreținut de decizii proaste:  ”După ce, la finalul anului trecut, coaliția de guvernare PSD-PNL a majorat taxele din sectorul privat, generând un puseu inflaționist, și obligând, de asemenea, mulți antreprenori mici (PFA, I.I., I.F.) să închidă business-ul, cei care încă mai au curajul de a activa într-o economie ostilă în raport cu sectorul privat s-au trezit, peste noapte, că sunt obligați să funcționeze pe baza semnăturii electronice și a sistemelor digitale e-Factura și e-Transport” a scris Lorant Sas pe facebook.
Ce se întâmplat cu e-factura în alte țări?
Sistemul devine obligatoriu de implementat, la nivelul Uniunii Europene abia din anul 2026, atrage atenția Lorant Sas care se întreabă de unde atta grabă în România : ”state cu economia consolidate au ales, cum e normal, o implementare graduală a acestuia: contribuabilii mari aderă la e-factura în 2024, cei mijlocii în 2025, iar cei mici, după o perioadă de acomodare și învățare de 3 (trei) ani, vor fi parte din sistem în 2026”. Sas explică și că  România și Polonia au luat hotărârea de a generaliza sistemul, pentru toți contribuabilii, încă de anul acesta, însă oficialii polonezi au dar deja înapoi: ” Oficialii polonezi și-au dat seama că fac o greșeală și au decis, acum câteva zile, să amâne obligativitatea înregistrării în sistem, pentru a nu afecta economia națională. Ministrul Finanțelor din România nu vrea să recunoască faptul că sistemul funcționează cu sincope, că pune oamenii pe drumuri și îi silește să facă investiții și cheltuieli inutile. Acest haos trebuie să înceteze! Nu ne opunem digitalizării, dar acești pași nu trebuie forțați, pentru a nu bloca antreprenorii.
De ce nu funcționează scuza cu evaziunea? 
Deputatul Lorant Sas le cere guvernanților să revină și să îndrepte lucrurile în condițiile în care mai e timp ”Guvernanții noștri spun că se grăbesc cu implementarea sistemului e-Factura pentru a mai domoli fenomenul evaziunii fiscale. În condițiile în care funcționari vamali sunt arestați pentru luare de mită, în cazuri în care camioanele cu marfă scăpau de controale, considerăm că altele sunt direcțiile în care funcționarii statului trebuie să se îndrepte și, pentru că au suficient timp până în 2026, să pregătească sistemul astfel încât micul întreprinzător să înțeleagă ceea ce i se întâmplă” a mai scris Lorant Sas în postare.
Share.

About Author

Lasă un comentariu